“Vreme trece, vreme vine/ Toate-s vechi și nouă toate”. Cam așa este și cu răcelile noastre, valuri de gripă și alte viroze, „toate-s vechi și nouă toate”.
Cel mai bine înțelegem părinții și bunicii ai căror copii merg în colectivitate și tresărim la primul strănut al copilului. Nu puțini suntem cei care de sărbători am „petrecut” cu șervețele, vitamine, ceaiuri, antivirale și antibiotice. Totuși, nu toți trecem la fel prin boală, suntem mulți care depășim rapid , dar mulți suntem și cei care ne recuperăm cu greu după o răceală banală. De obicei, noi spunem că „de vină” este imunitatea noastră. Unii avem „imunitate bună”, ceilalți suntem „la pământ” cu imunitatea.
Științific, ramura care se ocupă de studiul sistemului imunitar se numește imunologie. Iar sistemul imunitar reprezintă un mecanism extrem de complex al organismului care ajută la prevenirea, limitarea și vindecarea infecțiilor și nu numai, fiind o adevărată rețea de organe, celule și substanțe chimice.
Datorită acestei complexități nu există o metodă rapidă și simplă care să funcționeze pentru toată lumea în ceea ce privește întărirea acestuia. Aici intervine relația medic-pacient, de cele mai multe ori fiind vorba de medicul de familie, care este dator să cunoască istoricul, bolile, stilul de viață, dependențele fiecărui pacient și să ofere recomandări individualizate.
Ca o rotiță într-un mecanism, sistemul imun se poate slăbi și starea de sănătate va fi afectată prin incapacitatea organismului de a recunoaște agenții patogeni infecțioși, celulele canceroase, dar poate, de asemenea, acționa exagerat, prin apariția, de exemplu, a reacțiilor alergice când organismul luptă împotriva unor substanțe inofensive în mod normal. O reacție exagerată a sistemului imun este și cauza bolilor autoimune, când propriile celule sunt percepute ca fiind străine și sunt atacate. Este un echilibru foarte fin, foarte ușor de perturbat deseori.
Ce putem face noi în condițiile solicitante ale fiecărei zile pentru a facilita reglajul fin al acestui sistem uimitor?
1. Discutam în articolul trecut despre alimentația antiimflamatorie și importanța adoptării unui stil alimentar sănătos în general, cum ar fi dieta mediteraneană - iată că aceeași recomandare se potrivește și în această situație.
2. Exercițiul fizic regulat - ar fi interesant de luat în discuție dansul, de exemplu, care întărește sistemul imunitar. Ca o paranteză, există un film, „Take the lead”, cu Antonio Banderas, inspirat dintr-o poveste reală, în care un profesor de dans reușește prin programul său să dea sens și direcție unor tineri considerați eșuați in societate. Merită văzut!
3. Menținerea unei greutăți corporale în limite este recomandată, cercetări mai vechi asociind obezitatea cu o funcție imunitară mai slabă.
4. Somn suficient și de calitate. Lipsa somnului poate reduce producția unor substanțe cu rol protector, denumite științific „citokine”.
5. Renunțarea la fumat. În afară de gaura din bugetul familiei, consumul de tutun afectează serios sistemul imun, fiind chiar responsabil de declanșarea unor boli autoimune.
Credit foto: dr. Carmen Bușneag și dr. Adriana Matei
***
Un articol scris de conferențiar universitar dr. Carmen Iliana Busneag, MD, PhD, medic primar medicină de familie, medic primar medicina muncii, și dr. Adriana Matei, medic rezident medicină de familie.
***
Alese mulțumiri doamnelor doctor pentru articolul scris pentru secțiunea „Lifestyle” a site-ului TVR!