Ca după orice mare sărbătoare petrecută în familie, şi după Paşti, frigiderele rămân ticsite cu casolete pline cu resturi din meniurile pregătite din belşug, care, dacă nu sunt reinterpretate în noi feluri de mâncare, ajung la gunoi, ceea ce nu ne dorim.
Cu resturile de friptură de miel se poate prepara, de exemplu, o plăcintă.
Ingrediente
- aluat – fraged sau foietaj, după preferinţe
- 500 – 600g carne friptă, desfăcută în fâşii sau tăiată în cubuleţe
- 1 ceapă roşie mare, coaptă în cuptor
- 2 ouă
- 1 lingură de smântână
- 2 linguri pulpă de roşii
- mirodenii – sare, piper negru proaspăt măcinat, ierburi aromatice uscate (precum: un amestec de busuioc, pătrunjel, mentă, mărar)
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetaţi o tavă (baza şi lateralele) cu aluat pe care îl înţepaţi cu furculiţa, apoi îl acoperiţi cu hârtie de copt şi îl umpleţi cu sfere de ceramică/boabe de fasole şi îl daţi la copt pentru 15 minute.
Între timp, mărunţiţi carnea împreună cu ceapa coaptă în robotul de bucătărie sau în blender. Puneţi compoziţia într-un castron şi amestecaţi cu un ou bătut uşor, smântâna, pulpa de roşii şi mirodeniile (după gust).
Scoateţi din cuputor baza tartei, îndepărtaţi hârtia şi bilele de ceramică/boabele de fasole şi răsturnaţi compoziţia preparată pe care o acoperiţi cu restul de aluat. Presaţi cu dinţii unei furculiţe marginile plăcintei, ca să se închidă. Cu ajutorul unei pensule, întindeţi pe suprafaţa plăcintei celălalt ou, bătut şi amestecat cu puţină apă.
Daţi plăcinta la cuptor pentru 40 – 50 minute, până când crusta este aurie şi crocantă.
Se poate servi caldă, alături de o salată verde sau rece, la picnic ori la serviciu.
Pentru ouăle roşii în surplus de la Sărbătoarea de Paşti, se pot face ouă umplute – cel mai la îndemână - sau o salată nicoise pentru e nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 ouă fierte tari şi tăiate în sferturi
- 300g fasole galbenă-verde, curăţată şi fiartă max. 5 minute - pentru a rămâne crocantă -, apoi trecută pe sub apă rece, ca să-şi păstreze culoarea
- 4 cartofi noi, potriviţi ca mărime, curăţaţi, tăiaţi felii şi fierţi
- 2 căpăţâni de ceapă nouă, tăiate solzişori
- 2 castraveţi verzi (cornichon), curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
- 1 pumn de măsline negre
- 8 – 10 fileuri de anchois
- 6 roşii micuţe
- vinegreta din: ulei de măsline, oţet de vin roşu, piper negru şi fulgi de chilli
- sare după gust, dar cu moderaţie, pentru că avem deja măsline şi anchois, care sunt sărate.
Într-un castron, amestecaţi fasolea fiartă, feliile de cartofi, ceapa, cuburile de castravete şi măslinele. Deasupra, aşezaţi bucăţile de roşie, sferturile de ou şi file-urile de anchois. Turnaţi vinegreta şi salata poate fi servită alături de pâine proaspată şi un vin alb sec şi rece.
Sursă: smarandavornicu.ro