loader
Foto

Fructele şi legumele în alimentația câinilor și pisicilor

LIFESTYLE

Alimentația este esențială pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor de companie. Câinii şi pisicile au nevoi nutriționale distincte, iar alegerea unei diete corespunzătoare poate influența calitatea vieții lor. În această privință, este important să cunoaștem ce alimente sunt benefice, ce trebuie evitat şi cum ne asigurăm că prietenii noștri necuvântători au parte de tot ce le trebuie pentru a fi sănătoși si fericiți.

 

Iată câteva alimente pe care le poți împărți, în cantitate moderată, cu animalul tău:

  • Fructe sigure pentru câini şi pisici:

-          mere (fără sâmburi şi cotor): sunt o sursă bună de fibre şi vitamine (A şi C); sâmburii conțin cianură, deci trebuie evitați.

-          pepene verde (fără coaja și semințe ): sursă de hidratare și conținut scăzut de calorii, bogat în vitamina A și E; idee de gustare răcoroasă pe timp de vară.

-          afine (in cantitate moderată): fructe bogate în antioxidanți și vitamine; pot contribui la sănătatea tractului urinar. Recomandare: câini talie mică 1-2 afine/zi; câini talie medie: 2-4 afine/zi; câini talie mare 4-6 afine/zi; câini talie gigant: 6-8 afine/zi.

-          banane: sursă de potasiu şi fibre; de oferit în cantități mici deoarece au un conținut ridicat de zahăr.

(w882) caine Milo

  • Legume sigure pentru câini si pisici:

-          morcovi: bogați în vitamina A; gustare crocantă pe care câinii o adoră, iar pisicile o pot ronțăi ocazional, atât fiert cât şi crud.

-          dovlecel: este ușor de digerat şi cu un conținut scăzut de calorii; recomandat în dietele animalelor de companie; de preferat fiert.

-          castravete: ca şi pepenele verde, reprezintă o sursă importantă de hidratare şi o gustare răcoritoare în zilele toride; fiind sărac în calorii, acesta este recomandat în dietele veterinare.

-          broccoli: în cantități mici, gătit (fiert) sursa bogată de vitamine și minerale; poate provoca gaze ce duc la disconfortul patrupedului.

  • Alimente de evitat:  este important să subliniem faptul că anumite alimente comune pentru oameni sunt toxice pentru animalele de companie, şi anume:

-          struguri şi stafide: pot provoca insuficienţă renală la câini şi pisici.

-          cepa şi usturoiul: sunt extrem de toxice din cauza unor compuși specifici pe care îi conțin, în special disulfurii şi tiosulfaţii ce pot provoca daune la nivelul celulelor roșii din sânge, ducând la o afecțiune numită anemie hemolitică.

(w882) pisica leg

Fructele şi legumele în alimentația câinilor și pisicilor/ sursă foto: pexels

Concluzie: fructele și legumele pot constitui o parte sănătoasă a alimentației prietenilor noștri necuvântători, dar este important ca stăpânii să se asigure că sunt potrivite şi oferite în cantități moderate.

Consultarea unui medic veterinar este recomandată atunci când introducem un aliment nou în dieta animalelor.

Cu grijă și atenție, proprietarii pot împărți unele gustări cu animalele lor de companie, contribuind la bunăstarea lor generală.

 

Text scris dr. Elena Cătălina Măriuță, medic veterinar

 

sursă foto: pexels, arhivă personală dr. Elena Cătălina Măriuţă

 
Spoken words, o practică poetică a Tatianei Ernuțeanu / VIDEO

Tatiana Ernuțeanu, autoare a trei volume de poezii, apropiată a r egretatului poet Ioan Es. Pop, trăiește emoția muzicii vechi și promovează ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...

Alegeri prezidenţiale 2024: TVR propune o dezbatere cu toţi cei 14 candidaţi

TVR va reflecta campania electorală pe toate posturile TV din portofoliu prin emisiuni de promovare electorală şi dezbateri.