Mecanismele de supraviețuire ale oamenilor s-au bazat pe rezolvarea stărilor de dezechilibru și pe căutarea sentimentului de siguranță. Însă, astăzi, nu trebuie să fugim de prădători sau să ne adăpostim de dezastre naturale; în schimb, ne confruntăm cu nenumărate situații zilnice care ne provoacă stări de anxietate, inadecvare, rușine, depresie sau furie.
Problema este că nici nu putem fugi de ele, și nici nu putem sta sub o piatră până când acestea dispar deoarece retragerea este o strategie de scurtă durată.
Toate emoțiile au rolul lor
Fie că te confrunți cu consecințele unor alegeri nefericite din trecut sau că te temi de cum ar putea evolua o problemă în mod negativ, stările pe care le ai sunt mai degrabă informative, decât alarmante. Emoțiile negative au un rol foarte important în viața oamenilor, și anume ele semnalează când ceva nu merge tocmai bine. Nevoia unei schimbări, fie de comportament, fie de gândire, este iminentă. Cum poți schimba ceva la tine dacă te simți blocat sub un munte de presiune precum furia sau anxietatea? Nu degeaba am pus accent pe rolul emoțiilor, deoarece mulți oameni îl uită și rămân copleșiți de propriile sentimente sau preferă să le nege.
Negarea emoțiilor
Să te prefaci că nu simți ceva dureros, este cel mai sigur drum către a prelungi durerea. Fie că vei răbufni cândva, fie că îți vei provoca rău fizic, tensiunea se va strecura pe undeva ca să iasă. Când îți repeți obsesiv că ceva nu te deranjează, sau că nu simți o anume emoție ca reacție la ce ai făcut tu sau altcineva, nu faci decât să-ți păstrezi atenția îndreptată spre obiectul sentimentului. Din aceeași categorie a pozitivismului toxic fac parte și distragerea atenției cu ceva irelevant sau forțarea unor emoții pozitive (evident neadevărate).
Credit foto: Shutterstock - Dorde Krstic
Emoția - o monedă cu două fețe
Pentru a preveni blocarea în situații tensionate, putem să prelucrăm emoția negativă într-una mai ușor de gestionat.
Sfat pentru Furie-Resentiment
Furia explozivă nu este un medium bun pentru rezolvări și soluții, deoarece te poate determina să dai vina pe alții și să te simți îndreptățit să-i pedepsești. Jumătatea ei mai bună, iritarea, lasă ceva loc pentru planificare. Repetarea replicilor ca “nu suport!” sau “nu mai vreau!” vor accentua furia și vor întârzia procesul (inevitabil) de acceptare a situației. Nu te încurajez să te complaci pasiv, însă realitatea este că “deși te irită, poți suporta situația pentru o perioadă” până când îți pui la cale planul de bătaie. Poți vedea această transformare a emoției ca pe o deblocare de avânt: în loc să lași furia să se reverse distructiv asupra ta sau a celorlalți, folosește iritarea pentru a identifica exact ce te deranjează, a comunica ce-ți trebuie, și a lupta către o soluție realistă.
Sfat pentru Rușine-Vinovăție
Această emoție este un profesor deghizat - rolul rușinii este să te prevină din a repeta comportamente indezirabile, care te pot face să te simți exclus sau respins de alții. Însă rușinea te constrânge, fiind o senzație punitivă care te face să te retragi și să eviți viitoare situații similare. Jumătatea ei mai bună, regretul, te învață să te uiți spre viitor: poate acum regreți că ai spus sau ai făcut ceva ce a rănit alte persoane sau care ți-a dăunat imaginii, dar mai departe te poți concentra pe lucruri care aduc bucurie altora, sau care te fac să fii văzut cu ochi buni. Scopul nu este să eviți rușinea, ci să folosești regretul pentru a te descurca mai bine data viitoare.
Sfat pentru Depresie-Neputință
Nu, nu mă refer la diagnosticul patologic. Există situații foarte dificile în care, pentru puțin timp, pare că nu se întrevede nicio ieșire, că nu poți face nimic, și că tot ce urmează este la fel de dureros ca prezentul. În astfel de situații, gândurile nefaste precum generalizările, raționamentele selectiv-negative sau exagerat de catastrofice pot să se strecoare ușor în mintea noastră și să înlăture orice speranță că vin vremuri mai bune. “E groaznic!”, “Nimic nu merge!”, “N-o să rezolv nimic!” reprezintă sintagme tragice care antrenează starea de deznădejde. Cealaltă fațetă, ar fi tristețea - da, uneori nu poți decât să-ți simți fragilitatea deoarece nimeni nu trebuie să fie imbatabil. Dar tristețea este trecătoare și va face din nou loc fericirii sau mulțumirii.
Sfat pentru Anxietate-Frică
Viitorul este incert, lucru care ne face pe mulți temători. “Voi reuși?”, “Am făcut suficient?” sunt întrebări pe care ți le pui atunci când îți pasă de rezultatul muncii tale. Și totuși, anxietatea, teama de eșec și frica pot determina oamenii să evite anumite provocări, deoarece deznodământul lor e imposibil de prezis. De aceea citesc oamenii previziuni astrologice sau merg la ghicitoare. În loc să lași frica să te paralizeze sau să îi dai voie să te întârzie pentru că ce ai făcut “pare că nu e încă destul de bine”, admite că uneori ești îngrijorat. “Grija” din îngrijorare e o descriere mult mai constructivă a interesului față de rezultatele tale decât frica.
Faptul că simți emoții negative nu e un motiv de alarmare. Reiau cel mai important mesaj: toate emoțiile au rolul lor, iar dacă ne speriem de ele nu mai rezolvăm nimic. Cel mai important este ce faci după ce identifici și simți o emoție, iar recomandările mele vin să ajute trecerea fluidă la soluții și acțiune. Te poți îngrijora dacă rămâi blocat prea mult timp sau dacă intensitatea e prea mare - moment în care mai bine apelezi la un specialist.
Consilier - psiholog Teodora Heihal / Credit foto: Teodora Heihal
***
Alese mulțumiri Teodorei Heihal, absolventă a Universității din Groningen, Olanda, consilier - psiholog, pentru articolul scris pentru secțiunea Lifestyle a site-ului TVR! Mult succes în activitatea de cercetare și de consiliere psihologică!
Ca profesor asociat al Facultății de Științe Comportamentale și Sociale, pe lângă lucrul cu studenții, a aprofundat tematici de cercetare legate de sănătatea mentală a angajaților și susținerea motivației necesare realizării obiectivelor profesionale. A susținut prezentări la conferințe internaționale și a publicat în jurnale de specialitate. Experiența ei de mentor la clasă este dublată de cea în consiliere, unde s-a specializat în coaching cognitiv-comportamental destinat tinerilor ce au nevoie de susținere și orientare vocațională, dar și adulților puși în situația de a face o schimbare în carieră. În prezent oferă consultanță (în limbile română și engleză) axată pe perfecționare profesională autonomă și dezvoltarea rezilienței în condiții de stres. În acest scop a creat strategii de consiliere ce vizează sincronizarea convingerilor despre competență cu aptitudinile necesare depășirii provocărilor profesionale. Experiența în consiliere a convins-o că oamenii au nevoie de ghidaj pentru a-și conștientiza atât punctele forte, cât și punctele vulnerabile unde încă mai au de lucru. Prin suport și confruntare empatică, ea ajută tinerii să-și descopere vocația și să-și urmeze cu încredere drumul personalizat către împlinirea ei.
***
Noi informații utile veți putea afla în noi articole ale Teodorei Heihal ce vor fi publicate în martie 2025, în secțiunea Lifestyle a site-ului TVR!
***
Credit foto: Shutterstock - Zivica Kerkez (prima fotografie)