LIFESTYLE
Hollywood-ul și publicul le adoră. Au suspans și sunt sângeroase. Este vorba despre filmele cu rechini.
Există rechini gigantici preistorici în „The Meg”, rechini modificați genetic în „Deep Blue Sea” și rechini drogați cu cocaină în „Cocaine Shark”.
Chiar și Donald Trump este un fan al genului, relatează BBC. Se pare că, înainte de-a câștiga în 2016 cursa prezidențială, fostul lider de la Casa Albă trebuia să joace rolul președintelui SUA într-un film numit „Sharknado”.
Frica de necunoscut
Hayley Easton Street este regizoarea britanică din spatele unui nou film cu rechini, „Something in the Water”, care spune povestea unui grup de femei izolate pe mare.
Regizoarea susține că, fiind ea însăși o fană a filmelor cu rechini, „a vrut neapărat” să facă acest film.
Așadar, de ce sunt atât de populare filmele cu rechini? „Este frica de ceea ce s-ar putea întâmpla în necunoscutul [mării]”, a declarat Hayley Easton Street pentru BBC.
„Simplul fapt de-a rămâne blocat în mijlocul oceanului este destul de înfricoșător. Ești prins într-o altă lume și orice s-ar putea întâmpla.”
Profesoara Susan Young, psiholog judiciar, este de acord că frica de „necunoscut, de-a fi singur și neajutorat” este puternică.
Potrivit lui Young, vizionarea filmelor terifiante cu rechini în confortul propriei case sau la cinema „vă permite să vă confruntați cu aceste temeri fără un pericol real și să vă eliberați emoțiile într-un mediu sigur și controlat”.
Prof. Young adaugă: „Înseamnă că oamenii se pot confrunta cu limitele comportamentului uman și, prin vizionarea de teme extreme, își testează propriile limite, iar acea eliberare emoțională este o formă de catharsis”.
Young crede că, în cazul de față, pot fi aplicate teoriile lui Sigmund Freud, deoarece „dintr-o perspectivă psihodinamică, aceste filme ating temerile și dorințele inconștiente și oferă un teren sigur pentru explorarea emoțiilor și instinctelor reprimate, cum ar fi agresivitatea și teama de moarte”.
„I-am montat o aripioară unui scafandru”
Să faci rechinii de la Hollywood să semene cu cei adevărați poate fi o provocare. Producția filmului „Fălci” a fost afectată de funcționarea defectuoasă a rechinilor mecanici din specia Marele Alb; unul s-a stricat din cauza apei sărate a oceanului.
Regizorul Steven Spielberg a declarat în 2022 pentru emisiunea Desert Island Discs de la BBC că dezastrul tehnic a dus, de fapt, la un „film mult mai bun”, deoarece a trebuit să fie „ingenios în a-mi da seama cum să creez suspans și teroare fără să se vadă rechinul în sine”.
„A fost norocul meu și cred că este și norocul publicului, deoarece faptul că nu vezi atât de des rechinul face filmul mai înfricoșător”, a spus Spielberg.
Regizoarea britanică spune că au lucrat cu un buget limitat pe platoul de filmare al filmului „Something in the Water”, așa că echipa a găsit o soluție ingenioasă.
„Am făcut o aripioară de rechin-tigru”, își amintește ea. „Am avut un scafandru genial, Baptiste, care își putea ține respirația foarte mult timp. Așa că i-am legat această aripioară și i-am dat un scuter subacvatic pe care îl putea conduce aproximativ cu viteza unui rechin.”
Dar, în ciuda dragostei lui Street pentru filmele cu rechini, nu a vrut ca cei din filmul ei să fie prezentați ca niște criminali marini în serie.
„Ucidem 100 de milioane de rechini în fiecare an”, atrage ea atenția.
Regizoarea era, de asemenea, conștientă de faptul că lansarea filmului „Fălci” a dus la o creștere uriașă a vânătorii de rechini, în parte pentru că aceștia au fost portretizați ca niște ucigași fără milă.
„Pe cât de mult îmi plac filmele cu rechini, pe atât de mult îmi plac rechinii. Am fost foarte conștientă de acest lucru, deoarece oamenii îi pot vedea imediat ca pe niște mașini de ucis sau monștri, ceea ce nu sunt.”
În ciuda succesului uriaș al filmului „Fălci”, Spielberg a declarat că regretă „cu adevărat decimarea populației de rechini din cauza cărții și a filmului.”
***
Sursă foto: Hamara / Shutterstock.com
Un text de Liviu Stan