loader
Foto

Destinații prin lume: Budapesta, capitala Ungariei (I)

LIFESTYLE

Budapesta este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. Este formată din două părți, Buda și Pesta, separate și, în același timp unificate, de Dunăre. Este o capitală ce oferă o gamă largă de oportunități pentru petrecerea timpului liber.

 

Széchenyi

În Budapesta, băile termale sunt o tradiție și, prin urmare, fac parte din cultura țării. În capitala țării, o vizită esențială este la băile termale Széchenyi, cele mai mari băi din Europa, cu un total de 15 piscine. Relaxarea în piscina în aer liber înconjurată de clădiri istorice, neo-baroc, datând din 1913, este o experiență pe care nimeni nu ar trebui să o rateze într-o vizită la Budapesta.

Széchenyi / Credit foto: Shutterstock - kaiser-v

Băile Gellert

În apropiere de băile Széchenyi, băile termale Gellert sunt la fel de bine cunoscute. Au fost construite între 1912 și 1918; există 8 băi termale și alte trei piscine în aer liber. Dar baia termală centrală este fără îndoială iconică.

Băile Gellert / Shutterstock - greiss design

Castelul Buda

Budapesta s-a format prin unirea celor două orașe care ocupă malurile Dunării: Buda și Pesta. Pe partea lui Buda se află Castelul Buda, cândva o reședință a familiei regale maghiare, dar acum găzduiește diverse muzee.

Castelul Buda - Credit foto: Shutterstock -Nicholas Courtney

Bastionul Pescarilor

Un alt punct de atracție al orașului se află în același cartier cu Castelul Buda. Bastionul Pescarilor construit la sfârșitul secolului al XIX-lea este un frumos punct de vedere asupra Dunării și a orașului Pesta. Denumirea obiectivului este în onoarea pescarilor care au apărat această zonă în Evul Mediu.

Bastionul pescarilor / Credit foto - Shutterstock - Arsenie Krasnevsky

Parlamentul Ungariei

Chiar vizavi de Bastionul Pescarilor, pe malul ocupat de Pesta, se află cea mai faimoasă clădire a orașului, Parlamentul Ungariei. Construită între 1885 și 1904, este a doua cea mai mare clădire a parlamentului din lume. Aspectul său este impresionant, deoarece este construit într-un stil neo-gotic ornamentat cu o mare cupolă centrală. În interior se află 691 de camere, multe împodobite cu marmură și aur.

Parlamentul Ungariei / Credit foto: Shutterstock - Den Rozhnovsky

Bazilica Sf. Ștefan

Bazilica Catedrala Sf. Ștefan este unul dintre marile monumente din regiunea Pesta a orașului. Datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este construită în stil neoclasic. Adăpostește relicva Sfintei Mâini Dreapte, mâna mumificată a lui Ștefan I, primul rege al Ungariei.

Basilica Sf. Ștefan / Credit foto: Shutterstock - Mistervlad

Opera din Budapesta

Opera din Budapesta sau Opera Națională a Ungariei, este una dintre cele mai faimoase clădiri ale capitalei. Construită într-un stil neo-renascentist la sfârșitul secolului al XIX-lea, estetica sa interioară este cu adevărat fascinantă, fiind concepută pentru a concura cu teatrele de operă din Paris și Viena.

Opera din Budapesta / Credit foto: Shutterstock - Vampiresse

Parcul Memento

În sudul orașului se află Memento Park, un parc, aparent ciudat, cu statui din perioada comunistă, care erau odată împrăștiate în jurul orașului. Deși majoritatea acestora au fost distruse, unele au fost păstrate și transferate aici. Pot fi văzute statui ale lui Lenin, Marx și Engels, cizmele ciudate ale lui Stalin și monumentul Brigăziilor Internaționale care au luptat în Războiul Civil Spaniol.

Parcul Memento / Credit foto: Shutterstock - Alizada Studios

Piața Centrală din Budapesta

Este o locație ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și oferă încă mediul propice pentru locuitorii capitalei Ungariei pentru a-și cumpăra cele necesare traiului. Pe cele trei etaje ale sale se găsesc tot felul de produse și există tarabe unde se poate mânca rapid.

Piața Centrală din Budapesta / Credit foto: Shutterstock - V_E

Piața Eroilor

Emblematica Piață a Eroilor este un simbol al Budapestei. Această mare esplanada care se află în fața Muzeului de Arte Plastice are un grup de sculpturi format din două colonade semicirculare și o coloană centrală încoronată de o statuie a Sfântului Gavril. Sub ea stau statuile conducătorilor celor șapte triburi ale Ungariei, călare.

Monumentul Millennium în Piața Eroilor din Budapesta / Credit foto: Shutterstock - Sodel Vladyslav

Biserica Sf. Matthias

Biserica Sf. Matthias este cea mai importantă biserică catolică din Budapesta. Este o capodoperă a arhitecturii gotice maghiare. Datează din secolul al XIII-lea, deși a fost reconstruit în cursul secolului al XIX-lea. A fost decorul mai multor nunți regale, ultima fiind cea a lui Carol al IV-lea în 1916.

Biserica Sf. Matthias - Budapesta / Credit foto: Shutterstock - TTstudio

Bulevardul Andrassy

Istoric, sofisticat și exclusivist! Această arteră lungă leagă Piața Elizabeth de parcul Varosliget. Construite în 1872, casele și palatele din zonă includ Opera și mai multe locuințe private cu fațade frumoase. Astăzi, face parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial și este presărat cu magazine de lux.

Bulevardul Andrassy / Credit foto: Shutterstock - ZGPhotography

Parcul Varosliget

Parcul Varosliget este principalul spațiu verde al Budapestei și un loc de recreere preferat pentru locuitorii săi. Este considerat unul dintre cele mai bune parcuri publice din lume. Acesta găzduiește comori precum băile termale Széchenyi și Castelul Vajdahunyad, construit pentru Expo din 1986.

Castelul Vajdahunyad / Credit foto: Shutterstock - Brusnikina_N

Podul Libertății

Podul Libertății este un simbol al trecerii Dunării prin Budapesta. Construit între 1894 și 1896 ca al patrulea pod al orașului, măsoară 333 de metri lungime. A fost distrus de forțele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Podul Libertății_Budapesta / Credit foto: Shutterstock - Sergey Lakeev

***

Despre atracții turistice în Ungaria, în afara capitalei, veți afla în articolele din 4 și 11 aprilie, accesând secțiunea Lifestyle a site-ului TVR.

***

Sursă: Barcelo

***

Credit foto: Shutterstock - imonasaftas

 
Sorin Hobana: „Va fi foarte greu acum să concep viața fără TVR! Sunt 43 de ani, o viață de om!”

Emoții pentru Sorin Hobana care, la scurt timp după ce a făcut anunțul de pensionare, a fost invitat în studioul 12 al TVR Sport pentru a da un ...

Tot răul spre bine: De la pandemie la sănătate mintală prin cursuri și socializare

Într-o realitate cotidiană digitalizată și tot mai presată de individualism, dorința de conexiuni autentice și de apartenență a devenit mai ...

Povești cu parfum de București, în debutul noului sezon „Exclusiv în România

Căutăm istorii inedite, motiv pentru care Cristi Tabără şi echipa lui ne invită să pornim într-o vizită la Cimitirul Bellu, dar şi în monumentul ...