loader
Foto

Despre „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, Maramureș / VIDEO

LIFESTYLE

Valorizarea unei tradiții de Crăciun, fără intervenții coregrafice, este prezentă în „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, în Maramureș. Numărul Viflaimelor reprezintă numărul bisericilor din Vișeul de Sus, aproximativ 13.

 

Potrivit Anuței Pop, unul dintre organizatorii evenimentului din Vișeul de Sus, "Viflaimul (Viflaiemul) este o formă de teatru religios, o dramă liturgicã asimilată de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă. Acest eveniment se organizează anual de către autorități locale precum primăria și consiliul local alături de Centrul Cultural-Social Vișeul de Sus și Protopopiatul Ortodox Vișeu.

Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeul se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al  căror zgomot alungă spiritele malefice.

Credit foto pentru ambele fotografii din articol: Anuța Pop, specialist în etnologie și studii culturale, la Centrul Cultural - Social din Vișeul de Sus Maramureș

Fiecare biserică din Vișeu de Sus are (cel puțin) un Viflaiem care o reprezintă, aproximativ 400 de personaje pun stăpânire pe oraș, etalând costume frumoase sau înfricoșătoare și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească, ce pot fi auzite doar în acest context.

"Ne-am dorit să păstram originalul, să valorizăm ce avem, de la 2 Viflaime în jurul bisericii avem 13 Viflaime, toate putând fi văzute în Ajunul Crăciunului," a mărturisit Anuța Pop.

Înainte sau după biserică, toate Viflaimele se întâlnesc în centrul orașului. Noaptea Viflaimelor se desfășoară pe 2 paliere: mai întâi întâlnirea în centrul orașului, jocul dracilor și al mascațior, apoi partea a doua constă în colinde în aer liber, totul pe scenă pentru vizibilitate.

Piesa religioasă se joacă de către fiecare Viflaim în biserica lui, afară sau înăuntru, după liturghie.

Impactul asupra turiștilor este unul considerabil: Vișeul are aproximativ 16.000 de locuitori, iar derularea obiceiului a adunat adesea 15.000 de oameni în centrul Vișeului de Sus."

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș le puteți vedea urmărind una din edițiile emisiunii Exclusiv în România - Maramureș, pe căile Domnului:

 
Maria Smarandache: „Renaştem, de fiecare dată, de Crăciun”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Chipurile României, cu minunatul Maramureș, la TVR INFO

În penultimul episod „Chipurile României”, Charlie Ottley explorează nordul ţării: vizităm Baia Mare, comunitatea din Breb, într-un târg local, ...

Despre „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, Maramureș / VIDEO

Valorizarea unei tradiții de Crăciun, fără intervenții coregrafice, este prezentă în „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, în Maramureș. ...