loader
Foto

Despre descoperirea imaginilor false AI

LIFESTYLE

Ai văzut o fotografie cu Papa Francisc purtând o jachetă cu puf? Astfel de imagini false AI au devenit mai comune, deoarece noile instrumente bazate pe modele de difuzie au permis oricui să înceapă să producă imagini din simple mesaje text.

 

Potrivit unui studiu, realizat de Nicholas Dufour de la Google și colegii săi, există o creștere rapidă a proporției de imagini generate de inteligența artificială în mesajele de dezinformare verificate de la începutul anului 2023.

„În ziua de azi, alfabetizarea media necesită alfabetizare AI”, susține Negar Kamali de la Universitatea Northwestern din Illinois. Într-un studiu din 2024, ea și colegii săi au identificat cinci categorii diferite de erori în imaginile generate de inteligență artificială și au oferit îndrumări despre cum oamenii le pot identifica singuri. Vestea bună este că cercetările lor sugerează că oamenii au în prezent o precizie de aproximativ 70% în detectarea imaginilor false ale oamenilor, cu inteligență artificială.

5 tipuri comune de erori în imaginile generate de AI:

Lipsa plauzibilităților socioculturale: scena înfățișează un comportament rar, neobișnuit sau surprinzător pentru anumite culturi sau figuri istorice?

Lipsa plauzibilităților anatomice: sunt de privit atent părțile corpului precum mâinile și de sesizat dacă au o formă sau o dimensiune neobișnuită; de observat dacă au fuzionat anumite părți ale corpului.

Artefacte stilistice: de observat dacă imaginea pare nenaturală, aproape prea perfectă; fundalul arată ciudat sau ca și cum îi lipsește ceva; iluminatul este ciudat sau variabil.

Lipsa plauzibilității funcționale: de văzut dacă vreun obiect arată bizar sau ca și cum ar putea să nu fie real sau să nu funcționeze; de exemplu, cataramele de centură pot fi plasate în locuri ciudate.

Încălcări ale fizicii: de analizat cum sunt umbrele îndreptate, dacă reflexiile în oglindă sunt în concordanță cu lumea descrisă în imagine.

***

Vă invităm să aflați marți, 11 februarie, despre identificarea deepfake-urilor video, accesând secțiunea Lifestyle a site-ului TVR!

***

Sursă: newscientist.com

Credit foto: Shutterstock - Skorzewiak

 
Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...