loader
Foto

De ce să mâncăm fructele verii. Beneficii

LIFESTYLE

Crude sau în tarte, gemuri, smoothie şi orice tip de desert numai bun de împărţit (sau nu!), fructele sunt reginele verii. Bogate în atioxidanţi, vitamine şi minerale, fructele sunt porţia zilnică de energie.

 

Când ne gândim la vară, ne gândim la zile frumoase cu soare, caldură, relaxare, vacanţe şi o mulţime de fructe delicioase. Papilele noastre sunt îmbătate de: caise, piersici, pepene galben, pepene verde, cireșe și smochine şi lista deliciilor poate continua. Dar de ce să le preferăm, care sunt beneficiile și cum să le alegem?

De ce fructe de sezon?

Principiul „sezonalității”, adică a consuma produse de sezon, este mult mai mult decât o tendință din motive de: calitate, economie sau chiar protejarea mediului. Aşadar, alegerea produselor de sezon este întotdeauna o decizie bună.

Când consumi fructe de sezon, profiţi la maximum de gustul și calitatea nutrițională a acestora: un fruct crescut în condiții optime de lumină, temperatură și umiditate, și cules la maturitate nu e doar mai gustos, dar este și mai bogat în vitamine și minerale şi ne „aprovizionează” organismul cu energie. În plus, în perioada de vară organismul nostru „cere” mai multă apă, iar fructele de vară sunt mai bogate în apă, ceea ce ajută la satisfacerea acestei nevoi.

(w882) pepene

Câteva dintre beneficiile fructelor de vară:

Pepenele galben este printre cele mai bogate fructe în apă. În funcție de soi, conține de la 84 până la 92% apă. Oferă o cantitate bună de beta-caroten, vitamine antioxidante, este bogat în fibre şi minerale precum potasiul, esenţial pentru funcţionarea adecvată a inimii, a creierului şi a altor organe. Conţinutul de vitamina C şi vitamina A ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, iar conţinutul scăzut de sodiu (20 mg / 100 g) permite includerea în regimurile bazate pe o cantitate mică de sare. Astfel, pepenele galben este util pentru menţinerea tensiunii arteriale la un nivel optim.

Este magic pentru sistemul digestiv şi siluetă deoarece este uşor de digerat şi oferă starea de saţietate.

Un alt beneficiu se refera la sănătatea oaselor, întrucât conţine mai mulţi nutrienţi vitali pentru oase puternice, cum ar fi: acidul folic, vitamina K şi magneziul.

Consumul regulat de pepene galben ajută la îngrijirea ochilor, datorită vitaminei A şi carotenoidelor, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a pielii, oferindu-i un aspect sănătos.

Pepenele verde se află și el în fruntea clasamentului fructelor bogate în apă, cu aproximativ 91%. Dar nu conține doar apă, ci şi: fibre, vitamina C și B6, potasiu, magneziu și licopen, un compus cu putere antioxidantă care ajută la combaterea inflamaţiei în organism. Unde mai pui că are mai puțin de 40 kcal la 100 grame. Pentru toate acestea, pepenele roşu este un fruct care, pe lângă o bună hidratare, contribuie la: protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi reducerea riscului de boli cronice, scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli cardiovasculare, stimularea tranzitului intestinal, controlul greutăţii.

Chiar dacă sezonul căpșunelor debutează primăvara, începutul verii rămâne un prilej de a ne bucura de acest fruct care este atât delicios şi sărac în calorii (39 kcal la 100 g), cât şi bogat în vitamina C, cu cantităţi decente de folat (vitamina B9) şi potasiu, dar cu şi fibre care susţin digestia. Căpşunile sunt foarte bogate în antioxidanţi şi compuşi vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii şi glicemiei.

(w882) cirese

Cireşele sunt printre marile plăceri ale verii, care, dincolo de gus, reprezintă un fruct cu conţinut caloric relativ scăzut, dar bogat în beta-caroten, vitamina C şi potasiu, fibre, polifenoli. În plus, sunt o sursă bună de triptofan, serotonină și melatonină, hormon care induce starea de somnolență, astfel că, pot ajuta persoanele care se confruntă cu tulburări ale somnului. Aportul mare de antioxidanţi le fac utile în procesul de prevenire a îmbătrânirii premature, dar şi în calmarea durerilor musculare.

Prezenţa quercitinei în cireşe ajută la reducerea apariţiei bolilor cardiovasculare şi a diabetului, favorizând reglarea tensiunii arteriale, în timp ce fibrele au un impact deosebit asupra sistemului digestiv.

Fructele cu sâmburi precum caisele, piersicile și nectarinele, ca de altfel majoritatea fructelor galbene și portocalii, sunt bogate în beta-caroten, cele mai bogate fiind caisele. Mai conțin vitamina C și câteva minerale: potasiu, magneziu, fosfor și puțin fier. Sunt delicioase, convenabil de luat în geantă și de savurat și sunt fructe cu un conținut scăzut de calorii, cu o medie de 45 până la 50 Kcal la 100 g. Aceste fructe contribuie la îmbunătățirea digestiei, combaterea obezităţii, prevenirea diabetului, tratarea anemiei, îmbunătățirea acuității vizuale, stimularea imunității, menținerea sănătății inimii și a pielii.

(w882) prune

Prunele sunt fructe foarte interesante din punct de vedere nutrițional: oferă vitaminele A, C, E și grupa B, precum și numeroase minerale ca potasiu, magneziu, calciu și fosfor. Indiferent de soi – sunt peste 2000! - au conținut scăzut de calorii și sunt hrănitoare.

Conţinutul mare de vitamina C ridică prunele în topul aliaţilor în bunăstrarea organismului, în general.

Prunele deshidratante sunt foarte bogate în fibre (în jur de 5 g la 100 g), deci contribuie la funcţionarea normală a intestinului.

De asemenea, proaspete sau deshidratate, prunele pot ajuta la menţinerea nivelului colesterolului în limite normale.

Afinele – un fruct mic, dar extrem de bogat de în nutrienţi, cu numeroși compuși fenolici cu proprietăți antioxidante. De fapt, dintre toate fructele și legumele obişnuite, prin cantitatea impresionantă de antioxidanţi, afinele sunt reginele dietelor pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea îmbătrânirii premature.

Au proprietăţi antioxidante, antivirale şi antibacteriene, conţin foarte puţine calorii în comparaţie cu alte fructe, au un indice glicemic scăzut, ceea ce le recomandă în orice dietă, inclusiv în rândul persoanelor care suferă de diabet.

Ajută la normalizarea metabolismului carbohidraților, lipidelor și proteinelor şi sunt, de asemenea, folosite pentru o bună circulație a sângelui în vasele capilare.

Pot îmbunătăţi memoria şi capacitatea de concentrare, iar unele studii au demonstrat că persoanele care le consuma regulat au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Nu în cele din urmă, acest fruct plin de virtuți este cunoscut că reglează accelerat tractul urinal.

(w882) fructe de

Delicată şi parfumată, zmeura ne ajută şi ne protejează organismul într-un mod aromat şi plăcut. Trebuie doar să o consumăm, iar ea ne poate susţine să ne menţinem pulsul şi tensiunea arterială în limitele normale. Acizii omega-3 din zmeură pot ţine departe accidentele vascular cerebrale, dar şi bolile cardiovasculare.

Cu foarte puţine calorii, bogată într-o multitudine de vitamine şi minerale, zmeura nu are un conţinut crescut de zaharuri, iar acest lucru o face să fie recomandată şi în cazul diabeticilor.

Mai puţin consumate decât suratele fructe de pădure, coacăzele n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic, având un conţinut impresionant de nutrienţi importanţi şi unul scăzut de calorii. Deosebit de bogate în vitamina C, coacăzele pot satisface şi chiar depăşi aportul zilnic printr-o singură porţie. Întăresc rezistența la stres şi efort, susțin circulația, în special cea a sistemului venos. Aceste fructe de pădure sunt, de asemenea, bogate în acizi graşi cu  efecte antiinflamatoare.

Consumate din cele mai vechi timpuri, smochinele sunt o sursă importantă de sănătate. Un fruct deosebit de complex, bogat în nutrienţi, cu un conţinut scăzut de calorii, smochinele contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi scad nivelurile grăsimilor din sânge, ceea ce diminuează considerabil riscul bolilor cardiovasculare. Smochinele contribuie la combaterea problemelor digestive precum constipaţia şi balonarea, deoarece conţin fibre şi bacterii benefice pentru intestine.

De asemenea, contribuie la sănătatea pielii în cazul celor care se confruntă cu dermatita alergică sau pielea uscată.

În concluzie

Fructele de vară sunt o modalitate excelentă de a te bucura în fiecare zi de gusturi deosebite și, totodată, de beneficiile pe care ți le oferă natura: vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și, mai ales, un supliment pentru hidratarea zilnică. Totuşi, atenţie la cantităţi, deoarece, la fel ca orice aliment, şi fructele trebuiesc mâncate cu moderaţie, pentru că pot avea şi efecte nedorite.

Sursă foto: pexels

 

 
Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...

Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

Laura Fronoiu: „Sărbătorile de iarnă sunt speciale mai ales pentru că îmi aduc toată familia acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...