Tehnologia inteligenței artificiale cunoscută sub numele de rețele adverse generative le-a permis persoanelor experimentate în tehnologie să creeze deepfake video din 2014 – manipulând digital videoclipurile existente ale oamenilor pentru a le schimba pe diferite fețe, a crea noi expresii faciale și a introduce un nou audio cu sincronizarea buzelor.
Acest lucru a permis unui număr tot mai mare de escroci, hackeri susținuți de stat și utilizatori de internet să producă deepfake-uri video în care celebrități precum Taylor Swift și oameni obișnuiți deopotrivă pot fi prezentate fără voie în pornografie deepfake neconsensuală, escrocherii și dezinformare, chiar și politică.
Tehnicile de depistare a imaginilor false AI pot fi aplicate și videoclipurilor suspecte. În plus, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology și Northwestern University din Illinois au compilat câteva sfaturi despre cum să depistați astfel de deepfake, dar au recunoscut că nu există o metodă sigură care să funcționeze întotdeauna.
6 sfaturi pentru identificarea videoclipurilor generate de AI:
Mișcări ale gurii și buzelor: Există momente în care videoclipul și sunetul nu sunt complet sincronizate?
Probleme anatomice: Fața sau corpul arată ciudat sau se mișcă nefiresc?
Față: Căutați neconcordanțe în netezimea feței sau ridurile din jurul frunții și obrajilor, împreună cu alunițele faciale!
Iluminat: Iluminatul este inconsecvent? Sunt umbrele potrivite? Acordați o atenție deosebită ochilor, sprâncenelor și ochelarilor unei persoane!
Părul: Parul facial arată ciudat sau se mișcă în moduri ciudate?
Clipirea: Prea mult sau prea puțin clipitul ar putea fi un semn al unui deepfake.
O categorie mai nouă de deepfake video se bazează pe modele de difuzare - aceeași tehnologie AI din spatele multor generatoare de imagini - care pot crea clipuri video complet generate de AI pe baza solicitărilor de text. Companiile testează și lansează deja versiuni comerciale ale generatoarelor video AI care ar putea face mai ușor pentru oricine acest lucru fără a avea nevoie de cunoștințe tehnice speciale. Până acum, videoclipurile rezultate tind să prezinte fețe distorsionate sau mișcări bizare ale corpului.
„Aceste videoclipuri generate de AI sunt probabil mai ușor de detectat de către oameni decât imaginile, deoarece există multă mișcare și există mult mai multe oportunități pentru artefacte și imposibilități generate de AI”, spune Negar Kamali de la Universitatea Northwestern din Illinois.
***
Vă invităm să citiți un nou articol despre identificarea roboților AI, marți, 18 februarie, accesând secțiunea Lifestyle a site-ului TVR!
***
Sursă: newscientist.com
Credit foto: Shutterstock - Skorzewiak