loader
Foto

Te-ai întâlnit cu ursul în pădure? Sfaturi de la experți, care îți pot salva viața

LIFESTYLE

Pentru o drumeție în siguranță în pădure, este indicat să nu mergeți niciodată singuri, să aveți asupra voastră un spray de urs și un fluier, să faceți zgmote de intensitate medie și, dacă aveți un câine, să îl țineți în lesă, explică specialiștii de la World Wide Fund (WWF) România.

 

Niciodată nu trebuie să fugiți când vedeți un urs, nu aveți nici o șansă să îl depășiți. Când mergeți în pădure, încercați să faceți zgomote de intensitate medie: să fluierați, să cântați, să bateți din palme, pentru ca urșii să fie alertați de prezența voastră în zonă, arată un ghid al WWF.

Totodată, este indicat să faceți drumeții în grup, iar dacă aveți câini de companie, aceștia să fie în lesă. Un câine liber îl poate aduce pe urs direct către voi.

Ce facem când ursul nu ne ignoră prezența

Dacă ursul v-a observat în pădure, nu vă ignoră și se îndreaptă spre voi, păstrați-vă calmul. Nu este indicat să o luați la fugă și nici să încercați să vă cățărați în copaci; urșii au o viteză medie de 50 km/h.

Ridicați mâinile deasupra capului, pentru ca ursul să vă identifice ca ființe umane. Vorbiți tare, dar nu țipați. Nu vă întoarceți cu spatele la urs și nu îl priviți în ochi. Nu mai faceți zgomot atunci când ursul v-a văzut.

Nu încercați să faceți fotografii sau selfie-uri cu ursul. Nu încercați să îl hrăniți.

Nu vă poziționați între puii de urs și mama lor.

Când ursul își pierde interesul față de voi, încercați să vă retrageți foarte încet. Puteți lăsa în urmă câteva obiecte vestimentare și mâncarea din rucsac, pentru ca ursul să le miroase, iar voi să vă puteți continua retragerea.

Citiți și: Legea împușcării urșilor a generat un val de reacții. România ar putea fi sancționată de Comisia Europeană cu un infringement direct

Dacă ursul atacă

Dacă ursul vă atacă, ghemuiți-vă, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne, arată specialiștii de la WWF.

Cum ne ferim de urși când campăm

În cazul campării, este indicat ca mâncarea și cosmeticele să fie depozite la 150-200 metri de cort și, dacă este posibil, să fie ridicate într-un copac, arată un alt ghid elaborat de WWF.

Citiți și: Pe trasee, turiştii sunt lipsiţi de apărare în faţa urşilor. Ar trebui să cunoască câteva lucruri elementare care le-ar putea salva viața

Deșeurile trebuie strânse și depozitate departe de zona de campare. Într-o zonă sălbatică, gătiți la o distanță de 150-200 metri de locul unde ați campat. Evitați consumarea de alimente cu miros puternic, precum peștele la conservă sau fructele confiate.

Dacă mergeți cu mașina, păstrați cheia mașinii la îndemână. Nu depozitați mâncarea în mașină și nu o lăsați nesupravegheată.

Sursă foto: Shutterstock

 

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...