loader
Foto

Coțofenele, „campioane” ale reîmpăduririlor: pot planta până la 200 de stejari pe hectar, pe an

LIFESTYLE

Un studiu dezvăluie eficiența acestei specii de păsări în dispersarea ghindelor în spații deschise.

 

Potrivit, El Periodico de Aragon, până acum, se știa că „campioana” în răspândirea ghindei în Europa era gaița eurasiatică (Garrulus glandarius). Un singur exemplar din această pasăre este capabil să ascundă între 5.000 și 7.000 de ghinde în fiecare toamnă, ceea ce o face un adevărat agent de reîmpădurire la scară largă.

Gaița este o specie de păsări ce trăiește în păduri de o anumită dimensiune și maturitate.

Cercetătorii au dorit să afle ce altă pasăre ar putea dispersa ghindele în medii deschise, nu la fel de dese ca pădurile.

Răspunsul s-a dovedit a fi coțofana care își ascunde hrana în câmpuri deschise. Folosind mai multe coțofene din Alcalá de Henares, precum și ghinde, echipate cu transmițătoare radio, cercetătorii au putut concluziona că această specie este incredibil de eficientă la regenerarea pădurilor în spații deschise, unde nu sunt mulți copaci.

O singură pereche de coțofene ascunde în medie 1.100 de ghinde (și maximum 2.000) pe sezon în pământ (sub pietre, frunze sau murdărie). Dintre toate, 1,5% au rămas intacte la sfârșitul primăverii, adică nu au fost recuperate de coțofene sau alte vietăți. Ghindele a germinat și au produs un copac mic.

200 de stejari la hectar pe an

Deși procentul este foarte mic, cercetătorii au descoperit că acest procent de 1,5% reprezintă generarea în medie a 200 de puieți de stejar la hectar. Această cifră este foarte asemănătoare cu cea din operațiunile de reîmpădurire a pășunilor, doar că, spre deosebire de oameni, coțofenele fac acțiuni de reîmpădurire anual.

Potrivit cercetătorului Lorenzo Pérez și echipei sale, arărea anumitor zone, sau chiar a unui întreg câmp de cultură, înainte de a-l abandona, ar favoriza dispersarea ghindelor și ar ajuta la regenerarea naturală a acestor ecosisteme agricole deschise.

Așadar, coțofenele trebuie privite ca „aliații noștri” în conservarea și protejarea naturii!

***

Surse: El Periodico de Aragon și Revista Quercus

Credit foto: Shutterstock - Piotr Grzempowski

 
Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2025

Marţi, 14 ianuarie, TVR Cultural transmite de la Ateneul Român, de la ora 19:00, Gala Premiilor MUSICRIT.

Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...