LIFESTYLE
O reţetă cremoasă şi aromată, o mâncare delicioasă şi săţioasă ce poate fi servită atât ca antreu, cât şi ca fel principal, la prânz sau seara.
INGREDIENTE
6 cartofi de dimensiune medie, bine spălaţi şi fierţi în apă cu sare (să se pătrundă, dar să nu fie prea moi)
50g unt
3 bucăţi praz, doar partea albă, bine spălată, feliată fin
400g ciuperci, de care aveţi
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi
cimbrişor verde
300ml lapte
200ml smântână dulce, pentru gătit
50g făină albă
sare, piper negru proaspăt măcinat
200g caşcaval sau brânză cheddar rasă, pentru topping
MOD DE PREPARARE
1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Într-o cratiţă, pune să se topească, la foc mediu, 25g unt. Adaugă prazul feliat şi căleşte până când devine translucid şi auriu pe alocuri. Asezonează cu sare şi piper negru. Pune prazul călit într-un castron.
3. Pune în cratiţă restul de 25g unt, să se topească. Pune usturoiul tocat şi lasă 1 minut, să se înmoaie fără să se prăjească. Adaugă ciupercile şi măreşte flăcăra ca să nu lase prea multă apă, apoi cimbrişorul verde tocat, asezonează şi căleşte, până când ciupercile sunt bine pătrunse şi rumene.
4. Adaugă prazul călit peste ciuperci şi amestecă bine. Într-un bol, combină laptele, smântâna dulce şi făina, bate cu telul până când amestecul este omogen. Toarnă-l peste legumele din cratiţă, amestecă şi lasă compoziţia să se îngroaşe puţin. Gustă şi asezonează, dacă mai este nevoie.
5. Taie cartofii în felii de circa 1cm grosime. Unge cu unt o formă termorezistentă. Aşează pe fund un strat uniform de felii de cartof. Urmează un strat de compoziţie cu praz şi ciuperci. Încă un strat de cartof şi restul de praz cu ciuperci. Presară deasupra caşcavalul / cheddar-ul ras şi dă la cuptor pentru circa 25 minute.
sursă: smarandavornicu.ro