LIFESTYLE
În plin sezon al fructelor exotice, ar fi păcat să nu profităm şi să nu ieşim din tiparele preparatelor tradiţionale cu o reţetă deosebită. În plus, se potriveşte perfect cu o ceaşcă de ceai sau de cafea.
INGREDIENTE
175g unt, la temperatura camerei
175g zahăr – jumătate zahar brun şi jumătate zahăr tos
75g nuci sau alune de pădure
2 ouă măricele
175g faină cu agent de creştere
2 banane foarte coapte
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
175g ciocolată de calitate, neagră sau cu lapte, după preferinţă
puţin zahăr brun
MOD DE PREPARARE
1. Preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius. Tapetează cu hârtie de copt fundul şi pereţii laterali ai unei forme pentru chec.
2. Pune untul moale şi zahărul în vasul unui mixer / robot de bucătărie. Bate până când obţii un amestec cremos, aerat, omogen.
3. Prăjeşte nucile sau alunele într-o tigăiţă, până când sunt aurii, la foc mic (se ard repede). Pune-le într-un prosop de bucătărie şi freacă uşor, pentru a îndepărta cât mai mult din pieliţă. Macină-le sau pisează-le fin.
4. Adaugă treptat cele două ouă în crema de unt şi zahăr, apoi nucile/ alunele măcinate şi făina cu agent de creştere. Amestecă, să se omogenizeze.
5. Decojeşte bananele şi taie-le în bucăţi mici. În compoziţia pentru chec, adaugă acum bucăţile de banană, esenţa de vanilie şi ciocolata tocată în bucăţi mici. Amestecă delicat, fără a insista.
6. Toarnă compoziţia în forma de chec tapetată cu hârtie. Presară deasupra puţin zahăr brun. Dă la copt pentru o oră – o oră şi 10 minute. În cazul în care prăjitura se rumeneşte prea repede la copt, acoper-o cu folie de aluminiu.
Sursă: smarandavornicu.ro