Ceaiul verde este consumat de mii de ani. Beneficiile asupra organismului au fost înregistrate în tratamente complementare împotriva cancerului, în gestionarea bolilor de inimă, a inflamației și a tensiunii arteriale. Despre toate acestea, aflăm în articolul ce urmează.
Poate reduce inflamația din corp.
Potrivit Eatingwell, inflamația este reacția naturală a corpului când acesta este agresat de factori externi. Inflamația este un proces normal, dar dacă durata ei este prelungită, poate deveni cronică și poate declanșa probleme de sănătate precum: boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet și cancer. Din fericire, sorbirea unei căni de ceai verde cald poate contribui la atenuarea inflamației apărute în organism. Proprietatea antioxidantă a ceaiului verde este foarte folositoare. Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care contribuie contribuie la îmbunățirea calității vieții. S-a demonstrat că consumul de ceai verde reduce un marker specific al inflamației, numit factor de necroză tumorală alfa, la persoanele cu sindrom metabolic, potrivit unei analize sistematice din 2024 și unei meta-analize publicate în Preventive Nutrition and Food Science.
Sprijină funcția creierului.
Un compus găsit în ceaiul verde, epigalocatechin galat (EGCG), împreună cu L-teanina, s-a dovedit că activează celulele nervoase, reduce stresul și, prin urmare, suprimă îmbătrânirea creierului, potrivit unei recenzii din 2021, publicată în Molecules. Combinarea L-teaninei și a cofeinei s-a dovedit a fi favorabilă pentru atenție, memorie, cogniție și hiperactivitate, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Cureus.
Ar putea îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.
Experții cred că catechinele, un tip de antioxidant găsit în ceaiul verde, pot fi responsabile pentru acest efectul de scădere a colesterolului. Studiile arată că ceaiul verde poate reduce glicemia, ceea ce ar putea avea un efect favorabil în prevenirea și gestionărea diabetului de tip 2, potrivit unei revizuiri sistematice și meta-analize din 2020 publicate în Nutrition & Metabolism.
Ajută la digestie.
S-a demonstrat că ceaiul verde modelează microbiomul intestinal, având rol în sporirea sănătății. Cercetătorii cred că compușii din ceaiul verde favorizează creșterea bacteriilor benefice în intestin și lucrează pentru a reduce bacteriile dăunătoare, potrivit unui studiu din 2021, publicat în Molecules. Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la producerea de acizi grași cu lanț scurt, numite postbiotice, care sunt considerate produse secundare care promovează sănătatea bacteriilor din intestin.
Poate reduce riscul de cancer.
Antioxidanții găsiți în ceaiul verde, în special polifenolii, ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative, un factor care contribuie la declanșarea mai multor boli cronice și cancere. Polifenolii pot ajuta la prevenirea formării radicalilor liberi care pot cauza deteriorarea sau moartea celulelor, ceea ce poate reduce, în cele din urmă riscul de cancer, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Cochran Database of Systematic Reviews. În plus, la femeile cu antecedente familiale de cancer de sân, s-a ajuns la concluzia că cinci căni de ceai verde pe săptămână au fost asociate cu un risc cu 15% mai mic de cancer de sân, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Jurnalul Internațional de Cancer.
***
Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, dar menținerea echilibrului în alimentație și gestionarea vieții de zi cu zi este esențială. Savurați ceaiul verde moderat, dormiți bine, hrăniți-vă sănătos, respirați aer curat și faceți sport! Ceaiul verde, o băutură caldă și reconfortantă, poate fi un plus minunat adăgat stilului de viață sănătos.
***
Sursă: Eatingwell
Credit foto: Shutterstock - New Africa