Succesul este ceva subiectiv pentru fiecare dintre noi. Fie că ceea ce cauți este pe plan profesional, personal sau spiritual, cu siguranță ești mereu în căutarea unor repere care să-ți dea de înțeles că ești pe drumul cel bun.
Dar până le găsești, poate apărea îndoiala: oare fac ceea este util pentru mine? La bază, această întrebare este folositoare pentru a găsi alternative atunci când simți că stagnezi. Frecvent însă se întâmplă ca ea să aducă la suprafață bariere care să accentueze și mai mult senzația că ți-ai pierdut direcția sau inspirația. Îndoiala este totuși utilă doar în doze mici, altfel sugrumă speranța reușitei.
Reguli universale – Trebuie să fac…
Cuvântul “trebuie” poate avea o conotație restrictivă pentru adulți deoarece îți dă senzația că nu ai de ales — de parcă ai fi un copil. Atunci când ai ceva de îndeplinit (la muncă, acasă, alături de prieteni), să-ți spui constant că totul “trebuie să fie făcut” poate fi epuizant și să scoată din calcul motivația și autonomia ta. În realitate, nimic nu trebuie făcut orbește după reguli arbitrare. Probabil că duci anumite lucruri la bun sfârșit deoarece vei avea ceva de câștigat la final: recunoștința celorlalți, o recompensă, mulțumirea de sine și altele. Recomand să scoți acest cuvânt din vocabular în favoarea unor expresii precum: “dacă (nu) fac acest pas, se întâmplă…”. Pe scurt, adu-ți aminte ce se întâmplă dacă faci sau dacă nu faci un anume pas pe care simți ca trebuie să-l faci, și lasă consecințele (pozitive sau negative) să te determine să mergi mai departe. Dacă scopul însă nu justifică acest cost, poate că pasul respectiv nu merită eticheta de “trebuie”. Această analiză a consecințelor (dacă fac, dacă nu fac) este în special utilă atunci când ai nevoie de ghidaj în legătură cu un pas care nu pare atât de util pentru obiectivul tău final.
Gândirea de tip totul sau nimic
Percepția noastră asupra realității trece prin filtrul gândirii fără să ne întrebe mai întâi dacă vrem să simplifice sau nu ceea ce vedem. De aici apare clasicul “totul sau nimic” care te lasă predispus să vezi partea goală a paharului când vine vorba de drumul către reușită. Dacă vreodată te simți acaparat de senzația că nu ai realizat nimic la sfârșitul unui moment-cheie, pune acel așa-zis nimic sub semnul întrebării. Poți sincer spune că nu ai făcut nimic? Sau ai făcut doar mai puțin decât te-ai fi așteptat? E posibil să fi pornit la drum cu așteptări ridicate și să-ți fi cerut ție să atingi un standard nerezonabil. Nimic nu omoară perseverența mai mult decât a-ți nega progresul doar pentru că este mai modest decât ai fi vrut. Dacă vorbim de succes, acesta este un cumul de experimente și încercări, făcând renunțarea să pară adevăratul eșec din ecuație.
Credit foto: Shutterstock - DaffinArt
Limite sau unde crezi tu că sunt limitele?
Dacă vorbim despre oamenii care sunt dependenți de reușite într-un vacuum — unde ele reflectă stima de sine și nu creșterea competențelor — vorbim despre oameni care văd succesul ca pe o așteptare de bază atunci când încearcă ceva. Dacă îți vezi competențele ca fiind limitate de un plafon (precum inteligența, de exemplu), vei avea tendința să te temi de provocări deoarece ele te pot “demasca” și să-ți arate deficiențele prin eșec. Totodată, dacă mereu îți alegi doar drumul cunoscut, înseamnă că nu te provoci cu adevărat să crești și alegi doar varianta care îți mai oferă puțină validare. Sfatul este să nu te iei după unde crezi tu ca se află limitele tale, ci să încerci mereu să le împingi puțin mai departe cu riscul să nu-ți iasă totul ca la carte (măcar acolo unde nu ai de suferit consecințe problematice care să te pună în încurcături).
Sensul din spatele obiectivelor
Scopul scuză mijloacele este o vorbă des-întâlnită, dar ceea e lipsește din această zicătoare este sensul din spatele unui scop. Prin asta nu mă refer la ceva abstract, ci la motivul real pentru care vrei să completezi o sarcină, să faci ceva pentru un prieten și așa mai departe. Un scop ancorat în valorile tale personale, un scop care vine din bucuria că poți face bine sau că poți să îți folosești timpul în mod util va beneficia de mai multă motivație decât, să zicem, un scop venit din frică (dacă nu fac… voi suferi de…). Așadar, frica pune succesul pe fugă pe când urmărirea recompenselor — chiar și a celor imateriale precum altruismul sau plăcerea unei activități — te stimulează să dai tot ce ai mai bun și să te bucuri de drum.
Consilier - psiholog Teodora Heihal / Credit foto: Teodora Heihal
Dacă ar fi să pun în câteva cuvinte esența barierelor succesului, aș zice că acestea se leagă de frica de eșec, lipsa perspectivelor din spatele succesului, senzația că nu ai de ales și urmărirea certitudinilor. Realitatea este că succesul este definit de tine, iar recomandarea mea este ca el să țină de aspecte cu adevărat importante pentru tine — nu pentru renumele tău — și să se reflecte în ceea ce înveți — nu în ceea ce dovedești altora. Știu că în era curentă ajung la tine foarte multe povești de succes grație platformelor de social media, însă folosește-le ca motivație să încerci nu ca dovadă ca alții sunt capabili iar tu nu. Îți garantez că în spatele fiecărei instanțe de succes se află multe altele de eșec… doar că oamenii preferă să vorbească despre un eveniment fericit mai degrabă decât despre celelalte douăzeci de nereușite din viața lor.
***
Alese mulțumiri Teodorei Heihal, absolventă a Universității din Groningen, Olanda, consilier - psiholog, pentru articolul scris pentru secțiunea Lifestyle a site-ului TVR! Mult succes în activitatea de cercetare și de consiliere psihologică!
Ca profesor asociat al Facultății de Științe Comportamentale și Sociale, pe lângă lucrul cu studenții, a aprofundat tematici de cercetare legate de sănătatea mentală a angajaților și susținerea motivației necesare realizării obiectivelor profesionale. A susținut prezentări la conferințe internaționale și a publicat în jurnale de specialitate. Experiența ei de mentor la clasă este dublată de cea în consiliere, unde s-a specializat în coaching cognitiv-comportamental destinat tinerilor ce au nevoie de susținere și orientare vocațională, dar și adulților puși în situația de a face o schimbare în carieră. În prezent oferă consultanță (în limbile română și engleză) axată pe perfecționare profesională autonomă și dezvoltarea rezilienței în condiții de stres. În acest scop a creat strategii de consiliere ce vizează sincronizarea convingerilor despre competență cu aptitudinile necesare depășirii provocărilor profesionale. Experiența în consiliere a convins-o că oamenii au nevoie de ghidaj pentru a-și conștientiza atât punctele forte, cât și punctele vulnerabile unde încă mai au de lucru. Prin suport și confruntare empatică, ea ajută tinerii să-și descopere vocația și să-și urmeze cu încredere drumul personalizat către împlinirea ei.
***
Noi informații utile veți putea afla în articolul Teodorei Heihal ce va fi publicat la finalui lunii aprilie 2025, în secțiunea Lifestyle a site-ului TVR!
***
Credit foto: Shutterstock - Tuhaa și DaffinArt (primele două fotografii) ; Teodora Heihal (ultima fotografie)
***
Un articol de Teodora Heihal