loader
Foto

De la galben la negru, albastru sau roz. Aurul şi culorile sale

LIFESTYLE

Sub formă de pepite, bijuterii, monede, obiecte, lingouri, aurul a fost mereu râvnit atât de femei, cât şi de bărbaţi. Din cele mai vechi timpuri până azi, cea mai vizibilă modalitate de a marca statutul social este prin aur. Mirajul acestui metal nobil i-a subjugat pe toţi, de la împăraţi la aventurieri.

 

Bijuteriile din aur sunt unele dintre cele mai populare și apreciate accesorii. Dar ce culoare să fie: galben, alb, roz, albastru, cenuşiu, negru? Cum alegem cel mai de preţ aur, cel mai  valoros este şi cel mai rezistent? De ce e aurul „rusesc” mai roşiatic, iar cel „turcesc” mai galben?

(w882) aur inel

De fapt, culoarea depinde de prezenţa unor metale suplimentare, deoarece, fiind un metal moale, aurul este folosit doar în aliaj. Puritatea aurului este măsurată în karate şi cu cât aliajul are mai multe karate cu atât acesta conţine mai mult aur pur, însă este mai moale.

Aşadar, adăugarea de cupru poate duce la un ton mai roşiatic, în timp ce adăugarea de argint poate duce la un ton mai palid sau chiar alb.

Aurul pur de 24k are marcajul 999, având în componenţă aur în proporţie de 99,9%, însă este un metal prea moale pentru bijuterii şi este adesea folosit în lingouri de aur, ca metodă de investiţie şi protecţie împotriva inflaţiei. Cele mai întâlnite sunt bijuteriile din aur de 18k, marcate cu 750 şi cele din aur de 14k, marcate cu 585. După standardele americane, bijuteriile din aur care au mai puţin de 10k sunt false.

(w882) lingouri

Bijuteriile din aur sunt realizate din mai multe tipuri de aur, precum:

-aur galben, care conţine, de obicei, aur, cupru şi argint;

-aur alb obţinut dintr-un aliaj cu nichel, zinc şi cupru;

-aur roz, o alternativă modernă şi feminină, obţinut dintr-un aliaj cu argint şi cupru.

- aur cenuşiu conţine, de obicei, aur şi paladiu, însă o alternativă mai ieftină este adăugarea în acest amestec de argint, magneziu şi cupru.

- aurul albastru - un aliaj de aur cu galiu şi indium. O altă metodă de obţinere a aurului albastru este încălzirea unui aliaj de 75% aur, 24.4% fier şi 0.6% la temperaturi de până la 600°C, pentru obţinerea unui strat de oxid.

- aur negru, care se poate obţine prin oxidarea unor aliaje bogate în cupru sau cobalt, tratate cu sulfură de potasiu.

Aurul a fost folosit încă din mileniul IV î. Hr. în confecţionarea bijuteriilor. Pe lângă aura de bogăţie şi prestigiu, în unele culturi aurul era considerat a avea puteri mistice și a stârnit multe legende.

Unul dintre cele mai cunoscute mituri este, probabil, cel al Regelui Midas, care a cerut și a primit „darul” de a transforma în aur orice atingea. În final, s-a dovedit a fi un dar otrăvit, care i-a adus sfârșitul, pentru că mâncarea și băutura pe care le atingea se transformau în aur.

(w882) aur statut

Legendele irlandeze vorbesc despre spiriduşii care strâng aur şi îl păstrează într-o oală pe care o ascund la capătul curcubeului.

Celebra legendă a lui El Dorado, care a inspirat numeroşi oameni să-şi dedice viaţa căutării misteriosului oraş de aur, are la bază ritualul aztec în care şeful tribului, poleit cu aur, era urcat pe o plută şi înconjurat de grămezi de aur şi pietre preţioase. Când ajungea în centrul lacului, acesta arunca fabuloasa comoară în adâncuri pentru a aduce ofrande zeilor care să-i binecuvânteze domnia.

Versatil şi elegant, aurul rămâne unul dintre cele mai apreciate metale preţioase, unele bijuterii făcând istorie ca devărate opere de artă.

Astăzi, cel mai mare producător de aur este China, deşi această ţară nu deţine nicio mină în top 10 ca volum anual extras. Cele mai mari mine de aur din lume, ca volum extras anual sunt în Uzbekistan, Statele Unite, Rusia, insula Papua (Indonezia), Republica Dominicană, Republica Democratică Congo, Mali.

 

Sursă foto: pexels.com

 
Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...

Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

Laura Fronoiu: „Sărbătorile de iarnă sunt speciale mai ales pentru că îmi aduc toată familia acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...