loader
Foto

Atenţie la masa de Crăciun, ce mâncare împărţim cu animalele de companie

LIFESTYLE

Sărbătorile de iarnă vin cu tentația de a împărți bucatele festive cu animalele noastre de companie, dar multe dintre aceste alimente le pot provoca prietenilor noştri blănoşi probleme grave de sănătate. Specialistul nostru, dr. Elena Cătălina Măriuță, medic veterinar, ne prezintă care sunt alimentele sigure şi care sunt cele periculoase, precum şi consecinţele pe care le pot avea mâncărurile neadecvate pentru animalele de companie.

 

Despre fructe şi legume, doamna dr Elena Cătălina Măriuță ne-a povestit pe larg şi în articolul „Fructele şi legumele în alimentația câinilor și pisicilor”.

ALIMENTE SIGURE:

-       Carne gătită simplu (fiartă): curcan, vită, pui – sursă excelentă de proteine - fără condimente, sare sau usturoi.

-       Legume fierte: morcovi, cartofi DULCI sau dovleac copt, fără unt sau condimente

-       Fructe fără sâmburi: portocale – sursă bună de vitamina C, fibre și antioxidanți ce pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Atenție, la cantitate! Adică, pot fi oferite cantități mici deoarece portocalele au cantități crescute de zahăr, iar coaja poate fi greu digerabilă și conține uleiuri esențiale ce pot irita mucoasa gastrică.  Alte fruct care pot fi consumate de animalele de companie: mere, dar în cantități mici, fără coajă și fără sâmburi, banane, zmeură, afine. Strugurii și stafidele sunt toxice, pot provoaca insuficiență renală acută.

-       Orezul simplu, fiert, combinat cu o sursă de proteină și fibre, vitamine și minerale din legume și carnea fiartă pot constitui masa „principală” în perioada sărbătorilor.

(w882) copil hran

Sursă foto: pexels/Elina Fairytale

ALIMENTE PERICULOASE:

-       Mezeluri şi carnea procesată (afumată): conțin cantități mari de sare, condimente şi grăsimi ce pot provoca pancreatită acută, o inflamație severă a pancreasului, manifestată prin vărsături, diare, dureri abdominale, letargie şi febră.

-       Canea gătită în sarmale sau la cuptor: deși a doua variantă pare sănătoasă, carnea la cuptor este periculoasă pentru câini, fiind adesea gătită alături de alte alimente care sunt toxice pentru ei, cum ar fi: ceapa, usturoiul şi alte condimente. De asemenea, grăsimea excesivă din preparatele culinare care se găsesc pe masa de sărbători pot declanșa pancreatită şi diaree cronică.

-       Salatele cu maioneză. Dacă ne ne gândim: „oare ce ar putea fi rău la o salată..?” Ei bine, maioneza şi alte sosuri sunt greu de digerat şi cresc riscul de indigestie și balonare, iar ingredientele crude din salate cresc toxicitatea acestora.

-       Oasele gătite: se pot sfărâma provocând perforații gastrointestinale sau blocaje.

-       Dulciurile, în special ciocolata, conțin TEOBROMINĂ toxică pentru câini chiar şi în cantități mici.

-       Alcoolul și băuturile festive! Pentru că da, şi câinilor le face plăcere să deguste, ba există chiar şi cazuri de comă alcoolică la câine! Dar şi consumul accidental, mai ales al bomboanelor cu lichior, poate duce la intoxicație severă cu vărsături, confuzie, hipotermie etc.

(w882) catel Milo

CONSECINŢE

-       Pancreatită acută – cele mai frecvente urgenţe în cabinetul veterinar în preajma Sărbătorilor şi nu numai, cei nutriționali sunt cei mai importanți, în special din cauza consumului de alimente cu un conținut ridicat de grăsimi. Debutul bolii este brusc, cu evoluție fulgerătoare şi manifestări precum letargie bruscă, anorexie, febră, tulburări digestive severe dominate de vomitări, gemete, diaree intensă şi durere la palpația abdomenului. Formele ușoare pot trece neobservate.

-       Indigestia sau gastroenterita: cauzată de consumul alimentelor grele precum maioneza, sarmalele sau alimentele grase. Se manifestă prin diaree, vărsături şi dureri abdominale.

-       Balonarea și dilatația gastrică: apare mai ales la câinii de talie mare, care mănâncă cantități mari de alimente grase sau beau multă apă după ce mănâncă. Este o urgență medicală manifestată prin: abdomen umflat, vărsături, neliniște.

-       Intoxicații alimentare: mai ales din cauza consumului de ciocolată, stafide, alcool şi alimente alterate sau alimente care conțin produse ce sunt interzise animalelor de companie.

Ce facem pentru a preveni situațiile neplăcute?

  1. Educați membrii familiei și oaspeții să nu ofere alimente de nici un fel animalelor de companie.
  2. Oferiți animalelor recompense speciale pentru ei, astfel încât să nu fie atrași de ceea ce este pe masă.
  3. Dacă observați simptome precum vărsături, letargie, diaree severă, adresați-vă medicului veterinar.

De Crăciun este important să punem sănătatea animalelor noastre pe primul loc. Multe dintre problemele care apar în cabinetele veterinare pot fi prevenite cu puțină atenție şi responsabilitate. Evitarea alimentelor periculoase și oferirea unor gustări sigure vor face ca sărbătorile să fie fericite pentru toată familia, inclusiv pentru prietenii noștri necuvântători.

Text scris dr. Elena Cătălina Măriuță, medic veterinar

 

sursă foto: pexels/Elina Fairytale/Jessica Lewis; arhivă personală dr. Elena Cătălina Măriuţă

 
„Care pe care”, la TVR 1: Călătorie printre cuvinte, cu patru tineri frumoși, mari iubitori ai limbii române corecte

Cei patru curajoși se vor lua la trântă cu toate dihăniile care chinuie limba română în noua ediţie a emisiunii „Care pe care”, sâmbătă, 14 ...

Meserii dispărute în ultimele secole: Cum și-au pierdut locurile de muncă telegrafistul și dactilografa

Ne-a plăcut sau nu, am înțeles mai devreme sau mai târziu, dar să ne amintim că dispariția meseriilor este un fenomen natural care însoțește ...

”Punem în lumină comunitatea oamenilor de bine din România”

Timp de 20 de săptămâni, Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Muzgoci au fost gazdele celei mai îndrăgite campanii sociale derulate de TVR1: OMUL ...