loader
Foto

Ana Blandiana, în galeria marilor scriitori ai literaturii universale, alături de Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Philip Roth, Haruki Murakami

LIFESTYLE

Laureată a ediţiei 2024 a prestigiosului Premiu pentru literatură „Prințesa de Asturia”, Ana Blandiana a primit înalta distincție în data de 25 octombrie, în cadrul ceremoniei organizate la Oviedo - capitala Principatului de Asturia –, în prezenţa suveranilor spanioli. Ceremonia de decernare a Premiilor „Prințesa de Asturia” s-a desfăşurat la Teatro Campoamor, un teatru deschis publicului în urmă cu peste 130.

 

Imagini de la ceremonia de decernare a Premiilor Prințesei de Asturia 2024 au putut fi urmărite la TVR CULTURAL, într-o ediție specială a Jurnalului Cultural, difuzată de la ora 20.30.

(w882) Ana Blandi

Ana Blandiana urcând pe scena la Ceremonia de decernare a Premiilor Prinţesa de Asturia

Autoare a mai bine de 30 de cărţi de poezie, romane şi eseuri care au fost traduse în peste 25 de limbi, Ana Blandiana s-a impus în faţa altor 38 de autori care au intrat în atenţia juriului pentru Premiul pentru literatură „Prințesa de Asturia”.

(w882) Dupa cerem

Ana Blandiana cu grupul român, la recepția de după ceremonia Premiilor

La anunţarea deciziei, în luna mai, juriul şi-a motivat alegerea decernării premiului spunând că „Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii".

(w882) librarie d

Librărie din Oviedo

Ana Blandiana se alătură astfel altor mari scriitori ai literaturii universale recompensaţi cu Premiul pentru literatură Prințesa de Asturia, printre care Mario Vargas Llosa, Doris Lessing, Arthur Miller, Gunter Grass, Amin Maalouf, Amos Oz, Ismail Kadare, Philip Roth, Haruki Murakami etc.

Înaintea Galei din 25 octombrie, Ana Blandiana a avut mai multe întâlniri cu elevi şi studenţi din Oviedo, cu care a discutat despre literatură, dar şi despre societatea de astăzi marcată de singurătate și violență.

(w882) sesiune au

Recital poetic şi autografe oferite de Ana Blandiana în librăria Cervantes din Oviedo,

librărie fondată în 1921, care funcționează de patru generații.

Figură marcantă a literaturii române şi a opoziţiei faţă de cenzura comunistă, Ana Blandiana - Otilia Valeria Coman, pe numele real - şi-a făcut debutul literar la 17 ani, în revista „Tribuna” din Cluj, cu poezia „Originalitate”. Un debut care i-a adus şi prima interdicţie: de a studia la Universitate şi a publica, deoarece era fiica „unui duşman al poporului”, tatăl său fiind în închisoare ca deţinut politic. De-a lungul carierei, aveau să urmeze alte două interdicţii, cea din 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista „Amfiteatru” şi în perioada 1988-1989, pentru publicarea unei parodii a dictatorului sub forma unei poezii pentru copii. După interdicția din 1985, poeziile au fost răspândite scrise de mână, acesta fiind unicul samizdat românesc.

A publicat prima sa carte de poezii în 1964, „Persoana întâia plural”, urmată de alte volume precum: „Călcâiul vulnerabil" (1966), „Octombrie, noiembrie, decembrie" (1972), „Poeme" (1974), „Somnul din somn" (1977), „Soarele de apoi" (2000), „Patria mea A4" (2010), „Variaţiuni pe o temă dată" (2018) etc.

De asemenea, Blandiana este autoare de eseuri, poveşti fantastice şi două romane.

(w882) sesiune au

Sesiune de autografe Ana Blandiana în librăria Cervantes din Oviedo, librărie fondată în 1921.

Postul de televiziune public din Spania, RTVE, notează că proza Anei Blandiana a fost comparată cu cea a lui Poe, Hoffman, Kafka, Borges, Cortazar sau Eliade. Critica a apreciat, totodată, că Ana Blandiana simbolizează conştiinţa şi mărturia timpului ei, opoziţia emblematică faţă de regim şi lupta împotriva cenzurii, iar vocea sa ne propune o reflecţie asupra creaţiei artistice şi condiţiei umane, asupra inocenţei, căderii, morţii şi supravieţuirii, asupra iubirii şi responsabilităţii în faţa terorii istoriei şi a nevoii de a lăsa mărturie a lucrurilor trăite, mai punctează RTVE.

Ana Blandiana este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Mallarmé, a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) și a Uniunii Scriitorilor din România, iar din 1994, membru fondator și președinte al Fundaţiei Alianţa Civică.

(w882) Teatrul Ca

Teatrul Campoamor

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate anual de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, recompensează activități științifice, tehnice, culturale, sociale și umanitare desfășurate la nivel internațional de persoane sau instituții. Aceste distincții au început să fie acordate din 1981, fiind iniţial Premiile Prințul Asturiei, dar odată cu urcarea pe tron a Prinţului Felipe, fundația și premiile au fost redenumite pentru a reflecta noua moștenitoare prezumtivă la tronul Spaniei, Prințesa Leonor. Regele Felipe a continuat să prezideze ceremonia de decernare a premiilor până când Prințesa Asturiei a împlinit 18 ani, în 2023.

Fiecare premiant prezent la ceremonie primește o diplomă, o sculptură creată de artistul spaniol Joan Miró, precum şi un premiu în valoare de 50.000 de euro.

(w882) librarie d

Librărie din Oviedo

Credit foto: anablandiana.ro, FB Ana Blandiana

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...