loader
Foto

A fi sau a nu fi…stresat?!

LIFESTYLE

Cu toții, atunci când ne referim la stres, ne gândim la o situație ce are un impact negativ asupra noastră, care ne copleșește, ne provoacă îngrijorare, adesea ne scoate din confortul nostru și ajungem până la anxietate, chiar depresie, boală considerată de mulți specialiști drept “boala secolului”. Mai mult decât atât, facem adesea  legatura între bolile organice și stres.

 

Nu de puține ori, medicului îi este adresată în cabinet următoarea întrebare :“Este posibil ca boala mea să fi fost declanșată  de stres?”.

Totusi, dacă cercetăm studiile, descoperim stresul ca fiind, de fapt, o reacție fiziologică (firească) la anumiți factori fizici sau emoționali (stresori), care apare atunci când o persoană percepe sau este supusă unei situații ca fiind amenințătoare sau solicitantă, declanșând o serie largă de procese interne destinate să ajute persoana să se adapteze sau să facă față situației respective. Acest răspuns include eliberarea de hormoni, precum adrenalina și cortizolul, care pregătesc corpul pentru ceea ce este cunoscut sub denumirea de reacția de „luptă sau fugi”.

Astfel, stresul nu este în mod obligatoriu negativ, el joacă un rol esențial în supraviețuirea noastră, permițându-ne să răspundem rapid la amenințări și provocări. Cum ar fi, de exemplu, dacă ne întâlnim cu ursul, dacă suferim o intervenție chirurgicală sau avem un deadline la serviciu.  Odată trecut “pericolul”, organismul are capacitatea de a reveni la parametrii normali de funcționare.

Problema apare atunci când ne expunem în mod continuu la factori stresanți, atunci apar tulburările și dereglările chimice în organism, ceea ce pot avea drept consecințe bolile organice (obezitate, diabet, boli cardiovasculare, boli ale sistemului imun) sau/și boli ce țin de sănătatea mintală (anxietate, depresie, abuzul de substanțe, tulburări de somn, tulburări de comportament, epuizare psihică, tulburări de memorie și concentrare, cu creșterea riscului de demență). De asemenea, stresul cronic duce la o epuizare a resurselor și  ne face neputincioși în a răspunde prompt la provocările importante din viața fiecăruia dintre noi.

Un alt aspect important este acela că raspunsul la stres este individual și probabil este și determinat genetic.  Polimorfismele genetice specifice influențează modul în care o persoană evaluează și răspunde la stres, având potențialul de a media impactul stresului asupra sănătății.

Aceste vulnerabilități genetice pot influența răspunsurile la mediul extern, pot modela comportamentul și pot avea un impact asupra sănătății pe parcursul întregii vieți. De asemenea, condițiile si mediul din copilărie influențează adultul de mâine; neuroștiința a dovedit existența unor modificări la nivelul creierului copiilor din orfelinate similare unui creier matur, lucru care nu este tocmai îmbucurător…

Printre recomăndările în lupta cu stresul regăsim: identificarea factorului stresant și căutarea unor soluții mulțumitoare, cunoașterea de sine, a limitelor și a potențialului fiecăruia dintre noi, acceptarea situațiilor care nu pot fi schimbate, existența unui program zilnic, exercițiul fizic regulat, alimentația sănătoasă, implicarea în proiecte creative, odihna suficientă și de calitate.

În concluzie,  pentru a încheia într-un ton optimist, există o poezie scrisă de Tudor Arghezi, interpretată  foarte frumos de Tudor Gheorghe în spectacolul “Diligența cu păpuși”, cu accent pe ultimele versuri:

"Fă-te, suflete, copil
Și strecoară-te tiptil
Prin porumb cu moţ şi ciucuri,
Ca să poţi să te mai bucuri.

Strânge slove, cărţi şi pană
Dă-le toate de pomană
Unui nou învăţăcel,
Să se chinuie şi el.

Gândul n-o să te mai fure
Prin zăvoaie şi pădure,
Cu ecoul de cuvinte
Care-ngână şi te minte.

Când tristeţile te dor,
Uită tot şi tâlcul lor!"

Credit foto: dr. Carmen Iliana Bușneag și dr. Adriana Matei

***

Un articol scris de conferențiar universitar dr. Carmen Iliana Busneag, MD, PhD, medic primar medicină de familie, medic primar medicina muncii, și dr. Adriana Matei, medic rezident medicină de familie.

***

Alese mulțumiri doamnelor doctor pentru articolul scris pentru secțiunea „Lifestyle” a site-ului TVR!

***

Credit foto pentru prima fotografie: Shutterstock - insta_photos

 
De peste 35 de ani veghează, de la Paris, asupra moştenirii brâncuşiene. Istoricul de artă Doina Lemny, invitata Loredanei Negrilă, la TVR INFO

O femeie remarcabilă plecată din Iași a cărei modestie se îmbină cu măreția. E istoric de artă, fost curator-şef la Atelierul Brâncuşi din cadrul ...

Documentarul - manifest „Slava Ukraini”, la TVR 1

Documentarul - manifest „Slava Ukraini”, la TVR 1

publicat: Vineri, 21 Februarie 2025

Bernard-Henri Lévy a făcut mai multe călătorii în Ucraina de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Împreună cu echipa sa a realizat o frescă ...

Morgan Freeman şi Christopher Walken dau „O lovitură îndrăzneaţă”. Vedem comedia sâmbătă, la TVR 1

Hoţi începători, Morgan Freeman, Christopher Walken, William H. Macy şi Marcia Gay Harden se vor confrunta cu tot soiul de încurcături în timpul ...