loader
Foto

117 ani pe Pământ. Secretul longevității Mariei Branyas, cea mai vârstnică femeie din lume

LIFESTYLE

A trecut prin cele două Războaie Mondiale, Războiul Civil Spaniol (1936-1939), epidemia de gripă spaniolă și pandemia COVID-19. Maria Branyas Morera a trăit 117 ani și 168 de zile. În ultimele sale momente, a mărturisit că-i vor lipsi tabieturile și câinele ei.  

 

În 20 august, Maria Branyas Morera, o americancă născută în Spania, a murit în somn, la vârsta de 117 ani și 168 de zile, a anunțat familia ei, pe rețeaua X (fostă Twitter).

„Maria Branyas ne-a părăsit. A murit așa cum și-a dorit: în somn, în liniște și fără durere”, a scris familia, pe X.

O să-mi las amintirile, cugetările și voi înceta să exist în acest corp. Nu știu când se va întâmpla asta, dar această călătorie se apropie de sfârșit. Moartea mă va găsi obosită, după ce am trăit atât de mult, dar vreau să o întâmpin cu un zâmbet, să mă simt liberă și împlinită”, le-a spus Maria Branyas membrilor familiei sale, după cum au povestit aceștia, pe X.

În ultimele zile ale vieții ei, femeia a vorbit despre iminența morții și a spus că îi vor lipsi micile plăceri ale zilei – să-și bea cafeaua, să-și mănânce iaurtul și să-și iubească animalul de companie.

(w882) Maria Bran

Maria Branyas. Sursă imagine: X

Secretul longevității: o viață ordonată și relații trainice

„Nu am făcut nimic special ca să ajung la vârsta asta”, mărturisea Branyas, într-un interviu de anul acesta pentru El Pais.

Deși ea și-a pus mereu longevitatea pe seama norocului și a geneticii, ea a mărturisit că a avut o viață ordonată, a construit legături trainice cu familia și prietenii, s-a bucurat de liniște și de natură, a simțit că a avut stabilitate emoțională și și-a trăit viața fără griji și fără regrete, cu optimism. A povestit în mai multe rânduri că s-a ferit de „oamenii toxici”, potrivit unui portret publicat pe site-ul Guiness World Record.

Născută în San Francisco, în 4 martie 1907, Branyas a trăit și în Texas și New Orleans înainte să se mute în Spania, la vârsta de șapte ani.

Ea a fost martoră la cele două Războaie Mondiale, la Războiul Civil Spaniol și la două pandemii – epidemia de gripă spaniolă din 1918 și cea de coronavirus, din 2020. A făcut COVID-19 în 2020, la vârsta de 113 ani, dar a reușit să învingă virusul.

(w882) Maria Bran

Maria Branyas și soțul ei, medicul Joan Moret. Sursă imagine: X

S-a căsătorit în 1931 cu medicul Joan Moret, care a murit în 1976. A lucrat împreună cu soțul ei pe front, tratând soldații răniți în Războiul Civil din Spania și a continuat să lucreze ca asistentă medicală câțiva ani după război. Au avut împreună trei copii, 11 nepoți și numeroși strănepoți.

Îi plăceau călătoriile – a mers în Egipt, Italia, Olanda și Marea Britanie -, să coasă, să citească și să asculte muzică. Chiar și la 110 ani, citea presa în fiecare zi.

Branyas a murit împăcată la căminul de vârstnici din Catalonia, unde a locuit în ultimii 20 de ani. În afară de probleme cu mobilitatea și cu auzul, nu avea alte probleme de sănătate și era perfect lucidă, potrivit Guiness.

A 80-a cea mai vârstnică persoană din istorie, de când se măsoară recorduri

Maria Branyas Morera a fost a 80-a cea mai în vârstă persoană din istorie, de când se măsoară aceste recorduri de către Guiness World Record.

Branyas a fost verificată de World Guiness Book în ianuarie 2023, după ce a murit călugărița franceză Lucile Randon, cunoscută drept „sora Andre”, care avea 118 ani.

În prezent, cea mai vârstnică persoană din lume este Tomiko Itooka din Japonia, o femeie de 116 ani. Cea mai vârstnică persoană din SUA este Elizabeth Francis, care are 115 ani.

(w882) Maria Bran

Maria Branyas și câinele ei. Sursă imagine: X

Să trăiești 117 ani - „un caz excepțional”

Deși Branyas considera că longevitatea ei e mai degrabă simplu noroc, pentru ONG-ul Supercentenarian Research and Database Division, care monitorizează vârstnicii de peste 110 ani, Branyas a fost un caz excepțional.

„Nu doar că și-a păstrat luciditatea până în ultima clipă, dar până în ultimii ani a avut un tonus foarte bun. A mers până la o vârstă foarte înaintată. A supraviețuit și pandemiei”, a explicat directorul ONG-ului, Waclaw Jan Kroczek, pentru The Washington Post.

El a mai spus că este „o raritate” ca un om să depășească 110 ani, dar să trăiești 117 ani reprezintă „un testament al rezilienței și puterii ei”.

În opinia lui Kroczek, pe lângă gene bune și un stil de viață sănătos, contează să ai o atitudine pozitivă de-a lungul întregii vieți: „Stresul omoară. Accelerează îmbătrânirea și ne omoară de tineri”.

Într-o statistică a Națiunilor Unite din 2022, erau 593.000 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani. Pe baza proiecției ONU, vor fi 3,7 milioane de persoane care își vor serba centenarul în 2050.

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...