loader
Foto

Școala de bucătari pentru copii defavorizați / VIDEO

LIFESTYLE

Bucătarul Niță Alexandru, cu o experiență de 10 ani în arta culinară, împreună cu soția lui, Ana Diana, profesor în învățământul primar, doi oameni cu suflet mare și cu credință în Dumnezeu, au adus secretele bucătăriei în rândul copiilor defavorizați de la așezământul social Pro Vita de la Valea Plopului, județul Prahova, învățându- i să gătească responsabil și să facă alegeri alimentare sănătoase.

 

Cândva doi oameni de oraș, Alexandru și Ana Diana Niță, au lăsat tumultul capitalei pentru a servi o cauză nobilă, punându-se în slujba întrajutorării copiilor orfani, lipsiți de cele trebuincioase unei copilării fericite. Și-au propus să pregătească copii pentru viață, învățându-i să își pregătească mâncarea cu propriile lor mânuțe și să aprecieze mâncarea ca un dar al lui Dumnezeu.

(w882) Școala Mi

Credit foto: Dinu Cristian

Au ajuns la Valea Plopului, în preajma părintelui Nicolae Tănase prin prisma sfaturilor duhovnicești de care aveau nevoie și din dorința de a aduce sprijin cauzei sociale promovate de părinte. Alexandru și Ana s-au căsătorit cu binecuvântarea părintelui, primind și cuvânt de învățătură pentru viitorul familiei lor.

Cei doi tineri și-au dorit să locuiască la Valea Plopului, au renunțat la locurile de muncă din București pentru viața aproape de natură și de Dumnezeu, ajutându-l pe părinte în proiecte sociale, dând viață unei școli de bucătari pentru copiii centrului social gestionat de părintele Tănase: Școala Micilor Bucătari.

(w882) Școala Mi

Credit foto: Dinu Cristian

Cum a luat naștere această școală de bucătari pentru copiii defavorizați?

Am luat parte la activități ale asociației Pro Vita, prilej cu care l-am cunoscut pe Cristian Dinu, reprezentant al unei case de producție de film, unul din cei mai vechi voluntari ai asociației, care și-a manifestat dorința de a face o emisiune culinară cu copiii.

Am amenajat și am dotat un spațiu potrivit realizării unor filmări pentru activități culinare. Am pornit de la o cameră de la parterul unei case nelocuite de câțiva ani și, cu ajutorul copiilor, am spălat mobila care se găsea în acel spațiu, am văruit și apoi am filmat primul episod din proiectul Școala Micilor Bucătari. După primul episod al unei potențiale emisiuni culinare, am realizat atracția copiilor pentru bucătărie și ne-am gândit să creăm școala în care copiii să învețe să gătească.

Ce urmăriți prin derularea cursurilor de gătit în rândul acestor copii?

Vrem să ajutăm copiii să se descurce mai bine în viața de zi cu zi, să fie mai independenți și responsabili, oferindu-le un punct de plecare celor care doresc să urmeze o carieră în domeniul culinar. Îi sprijinim astfel să își dezvolte încrederea în sine, să se simtă valorizați, să își consolideze sentimentul de apartenență la comunitate.

(w882) Școala Mi

Credit foto: Dinu Cristian

Cum pregătiți și desfășurați propriu zis cursurile și cu ce frecvență?

Depindem de materia primă disponibilă și, uneori, reușim să ținem seama și de poftele copiilor. Momentan, gătim cu ei o dată pe săptămână și o dată pe lună imortalizăm în imagini câte un episod cu munca noastră.

Cei mai mici dintre copii (5-9 ani) ne ajută la curățat legumele, apoi fac diverse activități educative și recreative alături de Ana.

(w882) Școala Mi

Credit foto: Dinu Cristian

Cei mai mari (9-12 ani) învață să fileteze și să taie pește, să dezoseze carne și să folosească  aragazul. Fiecare copil este responsabil de bancul de lucru (curățat tocător, spălat farfuria după ce a mâncat, spălat ustensile după ce le-a folosit, pus instrumente, diferite obiecte la loc, în dulapuri). Învață despre aruncarea gunoiului selectiv.

Film realizat de Dinu Cristian

În ce condiții vă desfășurați activitatea școlii acum?

Acum gătim pe un aragaz cu un singur ochi, avem un cuptor nefuncțional care este doar de decor, o singură priză din încăpere este funcțională, apa caldă o obținem de la un boiler mic de 10 litri. Avem o plită electrică, dar deocamdată fără tigăi și oale care să fie compatibile cu ea.

Am mai primit câteva ustensile de la prieteni (tocătoare, răzătoare, cuțite, șorțuri de bucătari, castroane de inox). Deci, mare lucru nu avem. Ne dorim un minim de utilaje și ustensile pentru a continua proiectul (câteva oale, tigăi, aragaz, hotă, blender, mixer, cuptor, alimente, etc.) În viitor, ar fi minunat să putem construi o nouă bucătărie, echipată și dotată corespunzător într-o casă nouă care deocamdată este la roșu.

Care este impactul cursurilor, organizate de dumneavoastră, asupra copiilor defavorizați?

Copiii ne întâmpină de fiecare dată când ne văd cu o dorință puternică de a mai găti ceva împreună, bucurându-se enorm când află că pregătim bunătăți și întristându-se atunci când acest lucru nu se poate.

(w882) Școala Mi

Credit foto: Dinu Cristian

Își manifestă dragostea față de noi prin diverse mesaje scrise pe tabla pe care o avem spațiul destinat gătitului, se duc plini de entuziasm acasă la mamele lor sau la asistenții sociali care îi îngrijesc cu felul de mâncare pe care l-au pregatit în ziua aceea. Pe scurt, seara toți copiii sunt cu un zâmbet mare pe chip, ceea ce ne înmoaie inimile și ne dă speranța că vom reuși să dezvoltăm mai mult acest proiect.

(w882) Niță Ale

Alexandru Niță / Credit foto: Dinu Cristian

De ce ați ales așezământul social de la Valea Plopului pentru derularea proiectului dumneavoastră?

Dumnezeu ne-a îndreptat pașii spre acest loc, cunoscându-l pe părintele Tănase și lucrurile minunate pe care le face pentru semenii lui. Puterea exemplului dumnealui ne-a stimulat în alegerea noastră.

Cum vă susțineți financiar proiectul Școala Micilor Bucătări, care vine în sprijinul copiilor defavorizați?

Primim alimente prin asociația Pro Vita, am avut parte și de trei donații din partea unor prieteni apropiați. Dacă vom reuși să dăm viață unei emisiuni tv axată pe școală culinară pentru copii defavorizați, vom atrage fonduri și vom milita, pe lângă oameni de bine, pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, vom atrage sponsorizări și donații mai consistente.

(w882) Școala Mi

Instantanee - Școala Micilor Bucătari / Credit foto: Dinu Cristian

Cum vă propuneți să dezvoltați această școală?

Mai avem nevoie de fonduri pentru renovarea spațiului pentru gătit și utilarea lui. Acum ne axăm pe cursuri de bucătari pentru toți copiii din asociație cu vârste cuprinse între 6-12 ani din tabăra Valea Screzii. Avem în vedere și mamele tinere și singure sprijinite de asociație, dar am vrea să cuprindem mai mulți copii din zona Văii Plopului.

Ne-ar plăcea ca la fiecare sfârșit de săptămână să funcționăm ca punct gastronomic local unde să primim viitorii sponsori pentru a degusta preparate făcute împreună cu copiii.

Care este satisfacția dumneavoastră și a soției ca urmare a derulării acestui proiect?

Bucuria de pe fețele copiilor, posibilitatea de a lăsa cunoaștere în urma noastră este ceea ce ne încântă și ne dă aripi să luptăm pentru proiectul nostru.

FACEM BINELE, nimic mai mult!

(w882) Școala Mi

Instantanee - Școala Micilor Bucătari Credit foto: Dinu Cristian

***

Niță Alexandru este unul din finaliștii emisiunii MasterChef, sezonul 2013, chef bucătar în diverse restaurante din România și din străinătate (Peninsula Iberică și Insulele Baleare). A creat și a implementat concepte de meniuri pentru restaurante si hoteluri. La începutul carierei a făcut un prim pas în munca alături de copiii cu diferite probleme de la asociația "Ana și copiii", oferind lecții de gătit.

***

Cei care doresc să facă o faptă bună pentru Școala Micilor Bucătari destinată copiilor de la așezământul social Pro Vita de la Valea Plopului se pot adresa părintelui Nicolae Tănase, sufletul acestui loc, accesând datele de contact pe pagina asociației Pro Vita.

***

Credit foto și realizator film: Dinu Cristian

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 

 

 

 
Rețete de succes în mediul agricol

Rețete de succes în mediul agricol

publicat: Miercuri, 20 Noiembrie 2024

Echipa emisiunii ”Ferma” ne împărtășește câteva povești de succes din agricultură. Aflăm de la fermieri de unde au început, cu ce resurse, cum au ...

„România face bine”, ediție de colecție care celebrează multiculturalismul doborgean

Campania TVR „România face bine” continuă! În direct, din Portul Constanţa, miercuri 20 noiembrie, începând cu ora 21.00, TVR 1 transmite o ...

Despre empatie şi depășirea propriilor limite, vineri, la „Omul anului”

Lena Dermengiu, interpret autorizat în limba semnelor române şi compozitorul Mihai Toma sunt invitaţii Mădălinei Dobrovolschi și ai lui Bogdan ...