În mediul online căutăm, primim şi transmitem informaţii şi idei şi întâlnim situaţii în care libertatea de exprimare lezează dreptul la onoare, demnitate sau reputaţie profesională a unei persoane. În astfel de cazuri, vorbim despre libertatea de exprimare exercitată abuziv.
Potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta poate duce la răspundere civilă delictuală şi daune morale serioase. Cum se pot rezolva problemele ivite, fie că vorbim de rezolvarea lor pe cale amiabilă, fie atunci când se ajunge pe rolul Instanţelor de judecată? Detalii, în ediţia de miercuri, 9 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”,
În direct, de la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este Emeric DOMOKOS, avocat.
Potrivit Convenţiei Europene a Drepturilor Omului: „Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să supună societăţile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.”
Când libertatea de exprimare încalcă dreptul la respectarea vieţii private, repararea prejudiciului produs poate surveni doar atunci când sunt întrunite toate elementele pentru angajarea răspunderii civile delictuale: fapta ilicită, prejudiciul, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu şi, vinovăţia. Totuşi, în anumite cazuri expres prevăzute de lege, unul dintre elementele respective poate lipsi.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR