loader
Foto

Galerie foto

Leşe despre jocul popular: feciorii bat pământul să iasă norocul

Duminică, 15 noiembrie, Grigore Leşe ne-a invitat într-o călătorie în „taina lucrurilor grele” a jocului şi dansului românesc. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

Ce-i mai frumos și mai frumos pe lume? Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta ca jocul. Românii au crescut cu muzici tânguitoare, peste care au venit jocuri și hori din cele patru zări. Teritoriul din Carpați a fost câmp de bătălie, dar și lespede pentru dans. Peste muzicile și dansurile ritualice, s-au suprapus jocuri și muzici noi. Însă ele păstrează încă taina lucrurilor grele.

„De câte ori mergeam la joc, feciorii și bărbații se adunau în roată și începeau un dialog al omului cu nevăzutul. Era o luptă cu propria frică, cu propria slăbiciune”, povesteşte Grigore Leşe. Fiecare trebuia să-și afle locul. Gesturile lor erau ca o ceremonie liturgică, o ascensiune cerească după o ispravă războinică. Când săreau, aveai impresia că poți reteza iarba de sub picioarele lor. Strigătele lor nu încetau, era o duelare care semăna cu un schimb de focuri trase din diferite unghiuri.

Jucând, feciorii urzesc o nouă lume. Este o luptă împotriva unei lumi întoarse pe dos, ei limitează un spațiu, îl sacralizează și asigură veșnica reîntregire. Apoi, bat pământul să iasă norocul. Au o dorință de zbor, de înălțare. Coborârea din zbor este o interiorizare, o risipire. „Când îi vezi, trăiești cu impresia că poți ajunge cu ei la capătul lumii” (Grigore Leşe).

Despre frumuseţea şi taina jocului românesc ne vor vorbi coregraful Sergiu Anghel, profesor universitar la UNATC Bucureşti, etnomuzicologul şi folcloristul Zamfir Dejeu şi Ansamblul Studenţesc Mugurelul din Cluj-Napoca.

***

Despre emisiune

Drumul lui Leşe este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, Drumul lui Leşe încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.


 

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...