loader
Foto

Leon Dănăilă, într-un interviu de colecţie, la „Mic dejun cu un campion”

Emisiunea moderată de Daniela Zeca Buzura continuă seria „Best of”, iar sâmbătă, 9 iulie, ați putut revedea interviul realizat cu academicianul Leon Dănăilă. De la ora 9:30, la TVR 2 şi de la ora 13:00, la TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Multe dintre mesajele telespectatorilor noştri au cerut cu insistenţă redifuzarea unui episod memorabil al Micului Dejun, cel în care îl avem ca invitat pe academicianul Leon Dănăilă. O prezenţă mai mult decât atipică pentru un om de ştiinţă cu o contribuţie covârşitoare la istoria mediecinei, Leon Dănăilă este o personalitate care nu-şi dezminte nicio clipă marea sa generozitate iar cei care îl cunosc nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează ’’celebritatea’’: cu modestie, dezinvoltură şi, am putea spune, cu detaşare", spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Emisiunea Mic Dejun cu un campion continuă seria Best Of, iar sâmbătă, 9 iulie, ne vom reîntâlni cu Leon Dănăilă.

Cei care îl cunosc pe Leon Dănăilă nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează „celebritatea”: cu modestie, dezinvoltură şi, am putea spune, cu detaşare.

Născut „unde se atârnă harta-n cui”, la Dărăbani, cea mai nordică localitate din judeţul Botoşani, într-o familie mai mult decât modestă, băiatul s-a dovedit de mic, un geniu. Autodidact, pasionat de medicină, fără să bănuiască ce somitate va ajunge, Leon Dănăilă urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, pentru a înţelege mai bine procesele complexe ale funcţionării creierului, a frecventat şi cursurile Facultăţii de Filosofie – Psihologie din Bucureşti.

A lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti şi la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti de unde a ajuns printr-un concurs extrem de dificil direct la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De aici se transferă la clinica de specialitate de la Spitalul „Gh. Marinescu” unde activează şi astăzi, în ciuda venerabilei sale vârste, fiind mereu alături de echipa pe care a format-o în ani de operaţii complexe, multe dintre ele premiere medicale în domeniul neurochirurgiei.

Leon Dănăilă este un pionier al microneurochirurgiei pe creier efectuate cu laserul prin microscopul operator. Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenţii chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

„Ce ne-a impresionat de la prima vedere la acest om micuţ de statură, cu coamă leonină, sprâncene mereu ridicate a mirare şi mâini fine, este vivaciatea expresiei sale, conversaţia dezinvoltă şi plină de sevă a moldoveanului sadea, iubirea de oameni, pasiunea pentru meserie, ironia detaşată cu care rememorează contextele negative ale vieţii, simţul valorii personale şi sinceritatea necenzurată a reacţiilor”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.

Activitatea sa ştiinfifică este recunoscută fără dubiu ca un progres medical semnificativ la nivel mondial, iar cercetările pe care le-a realizat cu pasiune întreaga viaţă au o valoare naţională  şi internaţională de excepţie. Este deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator referitoare la descoperirile din domeniul neurochirurgiei, practicii medicale şi a tehnicii operatorii.


Mai multe detalii despre Leon Dănăilă găsiţi aici.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 9 iulie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 12 iulie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 16 iulie, ora 9:00).

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.