loader
Foto

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

RECOMANDARI

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a miturilor a traversat veacurile.

 

Seria ”Legendele Olimpului” (Les grands mythes, Franţa, 2015) readuce la viaţă aceste legende cu ajutorul unei animaţii special create pentru a folosi iconografia din istoria artei. Această asociere dinamică, punte între modernitate şi istorie, reprezintă o nouă metodă de a descoperi sau redescoperi această zonă din patrimoniul universal.

Inițiator al seriei „Legendele Olimpului” - Les Grands Mythes -, François Busnel însuși povestește, chiar în comentariul documentarului, cu pasiune și precizie și pe baza celor mai vechi texte, destinele lui Zeus, Tezeu, Afrodita sau Orfeu, aceste mituri a căror forță poetică și amploare universală au alimentat imaginația artiștilor de-a lungul secolelor. În imagini, capodoperele lui Botticelli, Picasso, Goya și Klimt întâlnesc siluete animate, inspirate din vazele Greciei antice - un dispozitiv unic pentru o explorare a mitologiei grecești și a poveștilor ei originale.

TVR Cultural difuzează în săptămâna 6-12 ianuarie următoarele episoade:

Miercuri, 8 ianuarie, ora 23:20:

Zeus – Luptele pentru putere

Pentru a deveni conducător al Olimpului, Zeus a trecut prin multe încercări şi a dus multe lupte.

Miercuri, 8 ianuarie, ora 23:46

Prometeu – răzvrătitul din Olimp

Pentru a se răzbuna pe Prometeu, Zeus a creat prima femeie – frumoasa Pandora. Dar a creat-o cu un caracter manipulator şi amăgitor, iar apoi l-a condamnat pe Prometeu unei torturi veşnice.

Joi, 9 ianuarie, ora 23:00

Apollo – lumină şi umbre

Apollo, fiu al lui Zeus cu nimfa Leto, nu a crescut în Olimp, din pricina duşmăniei Herei. Muzician şi arcaş desăvârşit, blând, dar şi crud, în pofida frumuseţii sale, a avut parte doar de poveşti de dragoste tragice. El a înfiinţat la Delphi propriul său oracol, Pitia, la care veneau muritori din toată lumea.

Joi, 9 ianuarie, ora 23:30

Dionysus – străinul din cetate

Zeus, mare seducător, a avut un copil cu muritoarea Semele, fiica regelui Tebei, pe Dionysus. Ca să-l ferească de furia Herei, l-a trimis să fie crescut de nimfe. Într-o zi, el a descoperit viţa de vie şi a decis să colinde lumea pentru a-i învăţa pe oameni să facă vin.

Vineri, 10 ianuarie, ora 23:00

Icar şi Dedal – visul spulberat

Dedal, întruchiparea ingeniozităţii şi a spiritului inventiv în artă, s-a refugiat în Creta, la curtea regelui Minos, unde a construit un labirint pentru a-l închide pe minotaur. Dar regele a pus să fie zidită intrarea în labirint, închizându-i înăuntru pe Dedal şi pe fiul său, Icar. Dedal a găsit o soluţie ingenioasă pentru a evada...

Vineri, 10 ianuarie, ora 23:30

Atena – înţelepciunea înarmată

Zeiţă a războiului, Atena era cea mai înţeleaptă şi mai bine ancorată în raţionalitate zeitate. Ea s-a născut din capul lui Zeus, cu arme şi armură cu tot. A fost protectoare a eroilor, a statului, dar şi a oamenilor – cărora le-a transmis multe invenţii. În disputa dintre ea şi Poseidon legată de împărţirea diverselor regiuni ale Greciei, în urma votului locuitorilor Atticei, Atena câştigă oferindu-le măslinul, care avea să le asigure prosperitatea.

Sâmbătă, 11 ianuarie, ora 22:00

Afrodita – zeiţa dragostei şi a frumuseţii

Născută din spuma mării, Afrodita inspira dragostea romantică şi, în aceeaşi măsură, atracţia fizică. Zeus a măritat-o cu Hefaistos, zeul cel şchiop al focului, dar ea şi-l alege ca iubit pe Ares, zeul războiului.

Sâmbătă, 11 ianuarie, ora 22:30

Hermes - mesagerul zeilor

Hermes era cel mai tânăr zeu din Olimp. Chiar de mic copil, s-a dovedit a fi insolent, hoţ, farsor, până la a-i fura cirezile lui Apollo. Zeus îl admira şi i-a încredinţat câteva misiuni: să fie mesagerul zeilor, să vegheze asupra comerţului şi a călătorilor, să călăuzească umbrele celor morţi către meleagurile Infernului...

Duminică, 12 ianuarie, ora 22:35

Psyche – frumoasa şi bestia

Tânără vestită pentru frumuseţea ei şi care, din această cauză, şi-a atras gelozia Afroditei. Tatăl ei, îngrijorat că nu avea niciun peţitor, a consultat-o pe pe Pitia, oracolul de la Delphi. Răspunsul a fost înfricoşător: trebuie să o lase pe coama unui deal de unde o va lua un monstru, soţul ei.

Foto: boutique.arte.tv

Info: programe TVR

 
Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...