loader
Foto

Lecția bunicii... | VIDEO

Salva, în inima ținutului Năsăudului, este un loc cu tradiții îngăduitoare și meșteșuguri ce au pătruns adânc în cultura locală. Sunetul monoton al războiului de țesut, un simbol al muncii cinstite și al priceperii, răsună din ce în ce mai rar, amintind de vremuri în care abilitățile gospodinelor erau esențiale pentru bunăstarea familiei.

 

Într-o societate în continuă schimbare, unde tehnologia și modernizarea au înlocuit multe dintre obiceiurile tradiționale, meșteșugul țesutului pare a fi pe cale de dispariție.
.

.
Rodovica Puica, o femeie cu o experiență îndelungată în arta țesutului, subliniază preocupările legate de declinul acestui meșteșug. Cu o tristețe palpabilă, ea observă că din ce în ce mai puține femei, în special tinerele, aleg să învețe aceste abilități de la cele mai în vârstă. Această situație este îngrijorătoare, întrucât țesutul nu este doar o activitate manuală, ci și o parte integrantă a identității culturale a comunității.

Însă, în această lume în schimbare, speranța renaște odată cu entuziasmul Mariei, nepoata Rodovicăi. Alegând să se desprindă de atracțiile moderne, cum ar fi jocurile pe telefon, Maria îmbrățișează tradiția familială și se dedică învățării meșteșugului de la bunica sa. Această alegere nu reprezintă doar o revenire la rădăcini, ci și un angajament de a păstra vie o parte a identității culturale autohtone.

Astfel, Salva devine simbolul unei diaspore culturale în care meșteșugul țesutului poate supraviețui, transmițându-se din generație în generație, atâta timp cât există voința de a-l învăța și aprecia. Prin efortul Mariei, tradiția își găsește o nou suflet, oferind atât o punte între trecut și viitor, cât și o oportunitate de a redescoperi valorile meșteșugului tradițional într-o lume tot mai individualistă. Din acest punct de vedere, se conturează o nădejde, iar războiul de țesut, deși foarte tăcut, continuă să vibreze în inima comunității.

Tag-uri: Regional, tradiții

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...