loader
Foto

Laura Lavric, 78 de ani de cântec și bucurie

De la debutul remarcabil din 1967 la momente memorabile și spectacole internaționale, artista continuă să impresioneze prin muzica sa tradițională

 

Cu o carieră impresionantă de peste șase decenii, Laura Lavric rămâne una dintre vocile de referință ale folclorului bucovinean, sărbătorită astăzi pentru contribuția sa la cultura românească.

Astfel, una dintre cele mai respectate și iubite interprete de muzică populară din România, este omagiată la TVR Folclor, cu ocazia împlinirii a 78 de ani.

Născută pe 20 septembrie 1946, în satul Costișa, județul Suceava, și-a început parcursul muzical din copilărie, inspirată de cîntecele din satul natal și de mari personalități ale folclorului românesc, precum Maria Tănase.

Cariera sa profesională a luat avânt în 1967, la Festivalul Național Televizat de Folclor „Dialog la distanță”, unde a impresionat publicul și juriul obținând note maxime. Această realizare i-a deschis drumul către o colaborare de succes cu Electrecord, casa de discuri care a produs numeroase dintre albumele sale de muzică populară, consolidându-i statutul de reper în folclorul românesc.

De-a lungul activității profesionale, a cântat pe scene din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite în 1984, aducând muzica populară mai aproape de sufletele comunităților românești de pretutindeni.

Ea a rămas însă fidelă stilului tradițional bucovinean, reușind să îmbine autenticitatea cu diversitatea experiențelor trăite.

Un moment tulburător din viața sa de artist a fost pierderea colegei sale, Maria Lătărețu, cu care împărțea cabina la un spectacol. Ultimele clipe ale marii artiste, povestite cu emoție de Lavric în cadrul emisiunii „Rețeaua de idoli”, difuzată de TVR1, au lăsat o amprentă adâncă în sufletul său.

Publicul are ocazia să o revadă în emisiuni precum „O dată-n viață” pe canalul de YouTube al TVR sau în imagini din Arhiva TVR.

La TVR Folclor, Laura Lavric primește un binemeritat omagiu pentru întreaga sa carieră. Cu peste șase decenii de activitate neîntreruptă, Lavric a lăsat o moștenire neprețuită muzicii tradiționale românești.

La mulți ani, Laura Lavric! Ai adus muzica populară în inimile românilor de pretutindeni!

Sursa: Arhiva TVR

Logo

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...