loader
Foto

La TNB, premiera „Mary Stuart” în regia lui Andrei Șerban

După o absență de 32 de ani de pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, regizorul Andrei Șerban se întoarce pe 12 și 13 decembrie cu premiera spectacolului  „Mary Stuart” , o adaptare semnată de dramaturgul britanic Robert Icke după piesa clasică a lui Friedrich Schiller.

 

Producția beneficiază de o distribuție remarcabilă, decoruri semnate de Helmut Stürmer și costume realizate de Corina Grămoșteanu, marcând un punct de referință în stagiunea teatrală a acestui an.

Această montare aduce în prim-plan conflictele dramatice dintre regina Elisabeta I și Mary Stuart, explorând teme precum puterea, ambiția și identitatea, într-o viziune modernă și captivantă, sub bagheta unui regizor care și-a lăsat amprenta asupra teatrului mondial. Acesta „este un moment important pentru teatrul românesc, marcând revenirea unui maestru care continuă să fascineze și să provoace noi generații de spectatori”- afirma, în septembrie,  jurnalistul Radu Caranfil.

În ajunul premierei oficiale regizorul Andrei Șerban mărturisește: „Revin după mai bine de 30 de ani la Național cu un proiect extrem de ambițios – Mary Stuart, o adaptare actuală a prietenului meu, Robert Icke, după faimoasa piesă istorică a lui Schiller.* E drama a două femei puternice, Mary și Elizabeth – două regine, a Scoției, și, respectiv, a Angliei. Ambele ajung la o confruntare cu cele mai extreme consecințe ale puterii. (...) O piesă despre situația acestor femei, fascinate una de cealaltă, prinse într-o rețea complexă de atracție, rivalitate și gelozie. O națiune divizată, când istoria își pierde sensul și totul pare condus de șansă, un adevăr al tuturor timpurilor, cât și al momentului pe care îl trăim în prezent. (…) Icke oferă o șansă extraordinară femeilor să joace alternativ două roluri uriașe: regina care trebuie asasinată (Mary) și pe cea care trebuie s-o asasineze (Elizabeth). Alegerea oferă și surpriza unui element pur teatral, o demonstrație de virtuozitate actoricească. (…)

(w235) Afis MaryPentru Icke, șansa are o importanță primordială în felul în care evoluează piesa. De aceea, în anumite seri, în spectacol, toți actorii află în ultimul moment, în același timp cu publicul, distribuția celor două regine prin simpla învârtire a unei monede! Aruncarea monedei subliniază simbolic natura arbitrară a destinului, cât și înrudirea celor două femei, singure într-o lume care aparține bărbaților. Aceste femei sunt, de fapt, două fețe ale aceleiași monede. În timp ce moneda se învârte, timpul și istoria ramân suspendate”, declară regizorul.

Șerban a fost întotdeauna atras de reinterpretările contemporane ale marilor texte clasice, iar colaborarea cu Robert Icke, unul dintre cei mai talentați regizori britanici ai generației sale, reprezintă o întâlnire de vârf între două viziuni teatrale diferite. Mary Stuart în regia lui Robert Icke a avut premiera la Almeida Theatre din Londra în 2016, bucurându-se de un remarcabil succes.

Distribuția și echipa creativă care aduce această poveste pe scena Naționalului include nume remarcabile: Raluca Aprodu și Ofelia Popii (care joacă, alternativ, atât rolul reginei Elizabeth, cât și pe cel al lui Mary Stuart), Nicoleta Lefter (Mary Stuart), Mihai Călin,  Florin Aioane/Ștefan Mihai/ Tudor Cucu Dumitrescu, Conrad Mericoffer, Marius Bodochi, Emilian Oprea, Mihai Calotă, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos.

Regia: Andrei Şerban; Regizor asociat: Daniela Dima; Decorul: Helmut Stürmer; Costumele: Corina Grămoșteanu; Muzica: Alexei Ţurcan; Video: Andrei Cozlac; Lighting design: Cristi Niculescu; Sound design: Liviu Stoica.

Asistent regie: Corina Mihaela Predescu; Asistent scenografie: Șteff Chelaru; Asistent Lighting design: Daniel Mateescu.

Consultant artistic: Ilinca Radulian; Producător delegat: Mădălina Ciupitu.

*Adaptare de Robert Icke după Friedrich Schiller. Traducerea: Irina Velcescu. Versiunea de spectacol: Daniela Dima.

Premiera oficială: 12 și 13 decembrie 2024, ora 19.00, la Sala Studio.

Următoarele reprezentații sunt programate în 10, 11 și 12 ianuarie 2025, la ora 19.00.

Logo

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...