loader
Foto

Galerie foto

La mulţi ani, Amza!

Pe 7 aprilie, ne gândim la Amza Pellea, care ar fi împlinit 85 de ani. TVR 2 a pregătit un nou „Eveniment cultural”, de la 17:00, am revăzut fragmente din rolurile jucate de actor, dar şi din interviuri cu Radu Beligan sau Tudor Vornicu.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

A iubit filmul, dar şi filmul l-a iubit pe el. Amza Pellea era un actor veridic. Fiecare rol, chiar şi cele contemporane care întruchipau personajele epocii socialiste aveau, graţie lui, un dram de umanitate. Reuşea să le desprindă de schematismul unor scenarii la comandă pentru a împlini acel plan de 22 de filme pe an ce trebuiau produse la Buftea.

Amza Pellea se identifică, pe bună dreptate, cu unele dintre rolurile sale. Cu Mihai Viteazul, de exemplu. A fost memorabil în „Osânda”. Şi altele, şi altele. A fost răsplătit cu premii. Nu atâtea pe cât ar fi meritat. A fost un actor mare. Juca şi comedie şi dramă cu aceiaşi relevanţă. „Doar trăirile sunt altele”, spunea el. Îi plăcea meseria. Au fost regizori care au ştiut cum să-l „exploateze”. Sergiu Nicolaescu este cel care i-a oferit cele mai tentante roluri.

Într-un interviu din 1981, păstrat în Arhiva de Aur a Televiziunii Române, realizat de Tudor Vornicu într-o cabină de machiaj, reflectând unghiurile diverse ale figurii actorului, Amza Pellea mărturisea că ar fi vrut să se facă regizor, dar, la examenul de admitere la IATC, a fost selectat de comisie pentru secţiunea de teatru. Întrebat dacă ar mai face regie, acum, după o viaţă de actorie, a răspuns fără ezitare, „Da!”. Pentru că regizorul este cel care dă nota integratoare a filmului. El arată calea, iar actorii şi fiecare membru al echipei, îşi joacă doar propria partitură. El „vedea” întregul şi i-ar fi plăcut să regizeze. Poate de aceea, printre alte motive, a fost şi profesor la IATC. Ce bucurie pentru studenţi. Să înveţi… viaţă. Simplu.

„Nea Mărineeee, te-am văzut în Mihai Viteazul la Alba Iulia călărind un cal alb, te-am văzut la Comedie în «Platonov», «Nic-Nic» sau «Croitorii cei mari din Valahia». Te-am văzut ţinând-o strâns la piept pe Oana pentru că nu o puteai convinge să-i spună o poezie lui Moş Gerilă ca să capete şi ea, ca toţi ceilalţi copii, o pungă cu portocale, cărţi şi ciocolată, te-am văzut... Da. Eram şi eu un copil ascuns după grila de lumini din sală de unde te-am văzut şi te-am ascultat. De sute de ori. Am râs, am plâns, te-am iubit şi, dintr-o dată... ai plecat. De atunci te tot caut.  La mulţi ani, Amza! Îţi mărturisesc că te iubesc la fel de mult ca acum 85 de ani”, mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait, producătoarea seriei Evenimentelor culturale.

A iubit televiziunea. Şi din întâlnirea întâmplătoare cu un telespectator care îl urmărea pe Nea Mărin – celebrul său concetăţean – a realizat puterea magică a micului ecran: „Am înţeles atunci că a apărea la televizor este sinonim cu o invitaţie în casele a milioane de oameni. Numai televiziunea are această calitate şi creează o obligaţie în plus în aşa fel încât gazda să-şi mai dorească vizita şi cu alte prilejuri”.

În cadrul Evenimentului cultural de vineri, 8 aprilie, vom privi împreună prima scenetă cu Nea Mărin care datează din 1971, în regia lui Cornel Popa, când Amza Pellea nu avea încă şi celebra costumaţie ţărănească. Doar verva rostirii şi miezul plin de înţeles al pildei care se termina cu: „Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă”. Un leitmotiv care, de-a lungul anilor avea să umple de umor multe dintre programele de varietăţi ale Televiziunii Române.

Puţini ştiu însă că Nea Mărin şi Veta sunt personaje reale, că Amza Pellea îşi scria singur scenariile, că seva acestora era mereu împrospătată cu snoavele culese de el mai ales în deplasări, când avea ocazia să se întâlnească în tren cu fel de fel de oameni cu care stătea de vorbă ca să zboare timpul mai repede. Ce privilegiu pentru acei fericiţi cu care s-a întâlnit. Cred că drumul ar fi trebuit să fie cu mult mai lung, pentru a nu isprăvi plăcerea de a fi alături de un OM şi de un ACTOR ca Amza Pellea.

„Amza Pellea este un mit. A fost atunci, este şi acum. Lucrând la această emisiune, de suflet pentru mine, abia acum mi-am dat seama ce tânăr a plecat dintre noi. La doar 52 de ani. Era peste tot. Juca teatru, la Comedie, la Teatrul Naţional, la Craiova. Peste 150 de roluri pe scenă. Mărturisea: «satisfacţia supremă, contactul direct cu publicul»”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

Mărturiile sale în faţa aparatului de filmat, dragostea Oanei – fiica care i-a urmat în această profesie atât de grea - scenetele, secvenţele de teatru, film şi programe de televiziune alcătuiesc mozaicul unei vieţi mult prea scurte, mult prea dense, trecute pe nesimţite, iubite fără rezerve de noi toţi.

La Mulţi Ani, Amza! Şi acum, şi mereu.

În cadrul Evenimentului cultural de joi, 7 aprilie, vom vedea fragmente din Arhiva de aur a Televiziunii Române  cu Amza Pellea, dar şi intervenţiile unor personalităţi ca Radu Beligan – directorul Teatrului de Comedie în anii 1960; Oana Pellea - fiica actorului; Florin Călinescu – actor, fost student al lui Amza Pellea şi Tudor Vornicu – realizator TV.

***

„La mulţi ani, Amza!” este difuzat pe TVR 2 joi, 7 aprilie, de la ora 17:00 (în reluare tot joi, de la 00:30, şi duminică, 10 aprilie, de la 22:00) şi pe TVR HD sâmbătă, 9 aprilie, ora 19:00 (în reluare duminică, 10 aprilie, de la 00:05)

 

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.