loader
Foto

Galerie foto

La înălţime. Alex Găvan şi Eugenia Vodă... sâmbătă, la „Profesioniştii”

O ediţie despre depăşirea limitelor am urmărit pe 22 octombrie la „Pofesioniştii”. Sâmbătă, de la ora 22.45, alpinistul Alex Găvan a fost invitatul Eugeniei Vodă la TVR 1. | VIDEO

 

Invitatul Eugeniei Vodă la „Profesioniştii” de sâmbătă, 22 octombrie, va fi, în premieră, un om care ştie ce înseamnă să urci un munte: Alex Găvan. Interviul cu alpinistul, fotograful şi speaker-ul Alex Găvan va putea fi urmărit la TVR 1, de la ora 22.45.

Un dialog pe cât de substanţial, pe atât de amuzant şi de plin de suspans, despre viaţa ca aventură, din Himalaya până în Peru... Este traseul spectaculos al unui alpinist (dar nu numai), care a reuşit să cucerească opt munţi de peste 8.000 de metri, deşi în copilărie avea „rău de înălţime" şi deşi se recunoaşte ca „un om mai degrabă fricos”! Sau, după cum subliniază realizatoarea Eugenia Vodă, „o ediţie despre depăşirea limitelor şi despre frumuseţea înălţimilor - la propriu şi la figurat”.

(w882)

foto - FB Alex Găvan

Pentru Alex Găvan, „să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine:

Cho Oyu, 8201m, 2006, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 1, 8080m, 2007, prima ascensiune românească;

Makalu, 8463m, 2008, prima ascensiune românească;

Manaslu, 8153m, 2011, a doua ascensiune românească;

Shisha Pangma, 8027m, 2013, prima ascensiune românească;

Broad Peak, 8047m, 2014, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 2, 8035m, 2019, a treia ascensiune românească.

Alex Găvan a ajuns astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. În acest moment, la nivel mondial, sunt doar 17 alpiniști care au reușit această performanță.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027 m (Shisha Pangma) şi 8.848 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile reușite pe vârfuri de peste 8.000 m sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.

(w882)

Aflăm mai multe despre înălţime şi înălţimi de urcat chiar de la Alex Găvan, în dialogul cu Eugenia Vodă la „Profesioniştii”.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Logo

 
”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

Infracţiuni electorale, procese penale

Infracţiuni electorale, procese penale

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

Ce consecințe juridice atrag infracțiunile de furt electoral, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegatorului și frauda ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...