loader
Foto

Kos - silabe în piatră

RECOMANDARI

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Locurile alese pentru temple sau evenimente mitologice sunt atât de numeroase, încât abia îți ajung 10-15 ani să ajungi la fiecare în parte.

 

Orașul Kos, capitala plină de viață a insulei și principalul port pentru acostarea marilor ambarcațiuni este împanzit cu monumente din epoca greacă, romană și bizantină, edificii care inspiră uimire la fiecare pas.

(w882) Cap Compas

Asklepionul din Kos, locul unde se căuta vindecarea trupească și cea sufletească, a atins apogeul încă din vremea lui Hipocrate, celebrul medic antic, care își iniția discipolii în tainele bolilor umane și își trata pacienții prin metode inovatoare, unele dintre acestea valabile si în zilele noastre. O agora veche, un teatru roman, platanul lui Hipocrate devin repere călăuzitoare care catalizează privirea și gândurile.

(w882) Cap Compas

Aproape oriunde ai merge, poți fi sigur că pășești pe o fărâmă din trecut.

(w882) Cap Compas

O cale care redesenează, iar și iar, pentru fiecare călător, posibilitatea unei povești sau a alternativei de a rămâne să înțelegi arhitectura acestei basilici Sf. Stefanos, ori să-ți așterni la picioare nisip catifelat având strălucirea aurului și de ce nu …la capăt de zi… să te cufunzi în apusuri care îți taie respirația.

Fără pasiuni umanitatea s-ar stinge, aşa că suntem obligaţi să le întreţinem.

Este, poate, locul unde nu se poate separa, raţional, iubirea de viaţă și temerea de moarte. Tradițiile și obiceiurile acestui popor îmbinate cu arhitectura și istoria țării fac din această insula o veritabila evadare culturală, un refugiu insolit într-o lume vibrantă și colorată care te inspiră.

Puteţi revedea această ediţie Cap Compas duminică, 26 ianuarie, de la ora 12:30, la TVR 2.

***

Producător: Elena Dinu

Credit foto: Arhiva emisiunii „Cap Compas”/Elena Dinu

 

 

 

Tag-uri: Cap compas, Grecia, Kos, TVR 2
 
Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...