Va fi vara Jocurilor Olimpice de la Paris, pe care telespectatorii le vor putea urmări, ca de obicei, la Televiziunea Română. Ce va fi special la JO de la Paris, dar şi amintiri şi bucurii sau proiecte personale, în interviul cu jurnalistul TVR Tudor Furdui.
Se poate spune că Tudor Furdui face parte din categoria oamenilor împliniţi. Pe plan profesional, are bucurii în fiecare zi, mai ales că practică meseria pe care şi-a dorit-o. Tudor Furdui prezintă Ştirile sportive la TVR şi, cum anul acesta va fi o vară olimpică, va avea şi mai multe motive de întâlnire cu telespectatorii, pentru a le aduce noutăţile de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Competiţia va fi în direct la TVR între 26 iulie şi 11 august. O mare bucurie pe plan personal i-a adus-o jurnalistului sportiv fiul său, Alec Dimitri (17 ani), care a obţinut o bursă de studii în Statele Unite. Despre campioni, Jocurile Olimpice Paris 2024, proiecte şi bucurii mari şi mici ne vorbeşte Tudor Furdui în interviul de mai jos.
Ce ţi-a adus cea mai mare bucurie în ultima vreme, Tudor?
Pe plan profesional, am bucurii în fiecare zi. Am o meserie pe care mi-am ales-o pentru că mi-a plăcut. Sunt deschis însă şi la noi provocări. Că vor veni din televiziune sau alt domeniu... rămâne de văzut. Pe plan personal, fiul meu mi-a făcut o mare bucurie. A obținut o bursă de studii de un an în Statele Unite. Acolo e foarte apreciat pentru rezultatele şcolare. A fost primit de primarul localităţii, iar Alec i-a dăruit acestuia steagul României. Se va întoarce la vară, înaintea Campionatului European de fotbal. Poate vom merge împreună să susținem România la turneul final din Germania.
26 iulie – 11 august... va fi vara Jocurilor Olimpice de la Paris. A câta ediţie de Jocuri Olimpice va fi pentru tine?
Sunt în TVR din 1999‚ iar de atunci am fost implicat în transmisiunile tuturor Jocurilor Olimpice. Ar fi a 8-a ediţie, dacă am numărat bine. Cele de la Beijing din 2008 și Londra 2012 mi-au rămas întipărite în minte. Nu pot uita cum Constantina Diță a câștigat proba de maraton la Beijing, o performanță extraordinară pentru sportul românesc. Cum s-a impus Constantina atunci în fața africancelor este ceva de neimaginat. Pe urmă, festivitatea de deschidere a JO de la Londra a fost un spectacol care cu greu va fi egalat vreodată, mă refer din punct de vedere artistic. Scena în care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a apărut în celebra reclamă proiectată alături de James Bond, rol interpretat de actorul Daniel Craig, a fost epocală. La fel ca momentul cu Mr Bean. Fabulos.
Ce crezi că va fi special la Paris, la JO de la Paris?
Va fi pentru prima oară când ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice se va desfășura în afara unui stadion, într-un spațiu conceput în aer liber, în fața unei asistențe care va depăși, după unele estimări, jumătate de milion de persoane. Este vorba de un convoi de vapoare care vor defila pe Sena. Va fi, de asemenea, o nouă modalitate de a filma ceremonia. Camerele de luat vederi vor fi amplasate de-a lungul traseului, camere ce vor fi integrate în OBS (Olympic Broadcasting System) - adică sistemul video care va asigura televizarea evenimentului. Sunt foarte curios cum va arăta totul. Pe de altă parte, am inima cât un purice când mă gândesc cum va fi asigurată securitatea participanților la un astfel de eveniment grandios, în aer liber, pe apă (Sena), la care vor fi sute de delegații de sportivi și șefi de stat și de guvern din întreaga lume. Este cu adevărat o mare provocare.
Liniştea studioului sau vuietul stadioanelor?
Clar vuietul stadioanelor, de care, în ultima vreme, nu am mai avut parte. Majoritatea emisiunilor se fac din studiouri. Aștept cu nerăbdare ca aceste lucruri să se schimbe. E evident că este nevoie de alte resurse tehnice, dar efectul „de la fața locului” are alt farmec.
Ai sportivi preferaţi? Pe care dintre ei îi vei urmări îndeaproape la JO?
Cred că toți românii vor fi cu ochii ațintiți asupra lui David Popovici. Toți așteptăm ca David să obțină o medalie la Paris. Sunt un pic îngrijorat și surprins că al nostru campion nu va participa la Campionatul Mondial de la Doha, din luna februarie a acestui an. Probabil este decizia staff-ului său pentru ca David să-și îndeplinească obiectivul la Paris. Totuși, este surprinzător că David Popovici, medaliat cu aur la 100m și 200m liber, la competiția Euro Meet din Luxemburg, de la sfârșitul lunii ianuarie, nu va fi prezent la Mondiale.
Ce te-a impresionat cel mai tare din lumea sportului în ultima perioadă şi de ce?
M-a impresionat evoluția unui alt campion Popovici. Este vorba de Contantin Popovici, care a devenit noul campion al circuitului mondial de sărituri în apă de la mare înălţime, după ce a câştigat ultima etapă a sezonului 2023, desfăşurată de curând în Noua Zeelandă. Este incredibil cum Constantin are rezultate în condiţiile în care în România nu există nici un bazin special pentru sărituri, el antrenându-se sărind pe saltele şi bureţi... Noroc că se poate pregăti în alte ţări. Constantin va participa și la Mondialele de la Doha, acolo unde și poloiștii români vor încerca să obțină biletele pentru Paris. Polo-ul ar fi singurul sport de echipă din România care ar fi calificat la Jocurile Olimpice. „Puțin, foarte puțin”, ca să închei cu o celebră replică din serialele B.D.
Ce alte noutăţi ai să ne spui despre tine, Tudor?
Lucrez la un proiect în teatru. Nu vreau să dezvolt subiectul pentru că sunt superstițios. Vă voi ţine la curent dacă proiectulva avansa. Veţi fi surprinşi când veţi afla distribuţia... Experiența pe care am avut-o în 2017, când TVR a transmis din nou o piesă de teatru în direct - e vorba de „Piatra din casă”, în regia lui Constantin Dicu - mi-a dat curaj. Mi-am demonstrat că pot să joc teatru. Până atunci am avut o reținere din cauza numelui pe care îl port. Îmi era frică că, din punct de vedere al talentului, nu-i pot ajunge ajunge tatălui meu, actorul Dumitru Furdui, nici măcar la unghiile de la picioare. Hai să zic că acum i-am ajuns la nivelul gleznelor.
Dacă nu ai fi făcut televiziune, ce ai fi făcut?
Aș fi vrut să fac teatru, dar motivele pentru care nu am dat la institut le-am expus mai devreme. În rest, eu am terminat ASE-ul. Am și lucrat în domeniu. Deci, cred că aș fi continuat pe partea asta.
Jocurile olimpice Paris 2024, în direct la TVR
Așa cum ne-am obișnuit, telespectatorii din România vor conectați în direct la Jocurile Olimpice Paris 2024 prin intermediul Televiziunii Române, official broadcaster, care va asigura transmisiuni directe de la cele mai importante şi interesante probe ale JO, în special cele la care participă sportivi români.
Televiziunea Română s-a aflat alături de iubitorii sporturilor olimpice încă din 1960. La ediția de la Roma a Jocurilor Olimpice, Televiziunea Română a transmis știri încorporate în Telejurnale.
Începând cu anul 1964 și cu ediția de la Innsbruck a Jocurilor Olimpice de iarnă, TVR a transmis toate edițiile Jocurilor Olimpice de vară și de iarnă. Singurele ediții care nu au beneficiat de transmisiuni în direct la TVR au fost cele Jocurilor de vară și de iarnă din anul 1988 (Calgary – Canada și Seul – Coreea de Sud), în plină criză a sistemului comunist din România.
În total, România are în palmares 309 medalii la Jocurile Olimpice de vară: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz. La ultima ediție a Jocurile Olimpice de vară, desfășurată în Tokyo, România a terminat pe locul 46, cu patru medalii: una de aur, trei de argint.