Sfânta și Marea Joi este o zi plină de profunzime, în care se împlinesc evenimente fundamentale pentru mântuirea lumii. Aceasta este ziua smereniei, iubirii și jertfei lui Hristos, ziua în care Mântuitorul le oferă ucenicilor și, prin ei, tuturor creștinilor, cea mai mare moștenire: Sfânta Euharistie, potrivit Părintelui Arhimandrit Mina, Exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului și stareț al Mănăstirii Bobota din județul Sălaj.
”Înainte de Cina cea de Taină, Hristos își încinge mijlocul cu un stergar și spală picioarele ucenicilor, arătând că adevărata măreție stă în slujirea aproapelui. Unii dintre ucenici, crezând că Mesia va fi un rege pământesc, doreau locuri de cinste lângă El. Dar Hristos le răspunde:
„Cel ce vrea să fie mai mare între voi să fie slujitorul tuturor.” (Marcu 10, 43-44)
Prin acest gest, Domnul ne învață că drumul spre Împărăția Cerurilor trece prin smerenie, iubire și jertfă.
„Dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora.” (Ioan 13, 14)
În timpul Cinei, Mântuitorul le oferă ucenicilor hrana cea veșnică, transformând pâinea și vinul în Trupul și Sângele Său: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu.” (Matei 26, 26) „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, care se varsă pentru voi spre iertarea păcatelor.” (Matei 26, 27-28)
Credit foto: Liana Baboș
Aceasta este Taina Sfintei Euharistii, care se repetă la fiecare Sfântă Liturghie, făcându-ne părtași la Hristos și la viața veșnică.
Înainte de a merge spre Pătimire, Hristos se roagă Tatălui pentru ucenicii Săi, știind că vor fi încercați și ispitiți:
„Părinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una, precum Noi.” (Ioan 17, 11)
Se roagă pentru ca Biserica să rămână unită și pentru ca iubirea lui Dumnezeu să fie prezentă în lume prin cei ce vor crede în El.
După Cina cea de Taină, Hristos merge în Grădina Ghetsimani, unde se roagă cu lacrimi de sânge, iar ucenicii, copleșiți de oboseală, adorm.
„Părinte, dacă este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta. Însă nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu.” (Matei 26, 39)
Tot aici are loc trădarea lui Iuda, care, orbit de iubirea de arginți, Îl vinde pentru 30 de monede.
„Prietene, cu un sărut vinzi tu pe Fiul Omului?” (Luca 22, 48)
Astfel, în noaptea întunecată a istoriei omenirii, Hristos este prins ca un tâlhar, iar tragedia umanității atinge punctul culminant: Dumnezeu este trădat, vândut și dus spre moarte de cei pe care a venit să-i mântuiască”. (Părintele Arhimandrit Mina, Exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului și stareț al Mănăstirii Bobota din județul Sălaj)
***
Alese mulțumiri, pentru cuvântul de învățătură, Părintelui Arhimandrit Mina, Exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului și stareț al Mănăstirii Bobota din județul Sălaj, care îl slujește cu smerenie și trudă pe Dumnezeu, dedicându-se și întrajutorării copiilor din familii nevoiașe și bătrânilor neputincioși. An de an, organizează tabere pentru copii în arealul frumoasei Mănăstiri Bobota, cufundată în mijlocul unei păduri plină de pace și frumusețe divină.
Mănăstirea Bobota din județul Sălaj
Aici cultivă afine, ciuperci, prune ... și nu numai, oferindu-le cu dragoste oamenilor care au nevoie de ajutor. Le construiește așezământ pentru a fi aproape de Dumnezeu. Dacă drumurile vă poartă prin Ardeal, poposiți cu suflet la Mănăstirea Bobota pentru a vă încărca spiritual și pentru a mângaia, dacă puteți, sufletele celor încercați de viață.
***
Săptămână Patimilor să fie spre mântuirea noastră a tuturor!
***
Credit foto: Liana Baboș