loader
Foto

Galerie foto

João Pires: Cred că primul lucru care trebuie făcut este să rămânem umili

Maria João Pires, una dintre cele mai cunoscute și apreciate pianiste, este invitata de joi, 19 mai, a Interviurilor Festivalului Enescu. Realizat de Claudia Spătărescu, materialul a putut fi urmărit de la 23:30, la TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Celebra pianistă portugheză Maria João Pires a apărut, în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe scena Ateneului Român în două concerte, alături de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, interpretând lucrări din Mozart, Schubert, Chopin şi Haydn.

João Pires a făcut primii paşi în universul muzicii clasice încă de la trei ani, când a început studiul pianului. Despre primul ei concert cu orchestra, pianista își amintește că „era un concert de Mozart și a fost o experiență foarte intensă. La nivel spiritual a fost o experiență extraordinară. M-am simțit ca și cum aș fi dispărut în sunet și eram traversată de sunet în același timp. Ca și cum ar fi existat o simbioză. A fost foarte frumos. Nu am uitat niciodată acel moment. A rămas o experiență care a continuat mereu în viața mea. Faptul de a mă simți aproape de muzică într-o manieră aproape fizică.

Deşi la nouă ani deja câştiga cel mai important premiu pentru muzicieni din Portugalia, Maria João Pires mărturiseşte că nu era decisă să urmeze o carieră în acest domeniu. „Nu am decis niciodată nimic. Ca să fiu sinceră, nu mi-a plăcut niciodată să cânt în public. Când sunt pe scenă simt o mare afecțiune și prietenie pentru public. Am senzația că împărtășim, pentru o clipă, muzica. Nu simt că eu sunt într-o parte și publicul în altă parte. Simt că există o comuniune foarte puternică între noi. Însă nu am dorit niciodată să fiu pe scenă. Iubesc muzica și îmi place să cânt.”

Pianista și-a urmat studiile cu profesorul Campos Coelho şi cu Francine Benoit la Conservatorul din Lisabona, pe care l-a absolvit la 16 ani. Studiile postuniversitare le-a făcut în Germania, unde a studiat cu Rösl Schmidt la Munchen şi cu Karl Engel la Hanovra. În 1970, a devenit cunoscută întregii scene muzicale, când a câştigat Concursul bicentenar Beethoven de la Bruxelles.

Pentru Claudia Spătărescu, realizatoarea interviului, „întâlnirea cu Maria João Pires m-a făcut să mă simt şi mai mică în faţa muzicii. Rareori am simţiti o iubire mai mare a unui artist pentru muzica adevărată, pentru compozitori sau dirijori şi, mai ales, pentru public”.

De-a lungul fructuoasei sale cariere, Pires a cântat cu orchestre din întreaga lume, precum Berliner Philharmoniker, Boston Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, London Philharmonic, Orchestre de Paris, Wiener Philharmoniker, interpretând lucrări de Bach, Beethoven, Schumann, Schubert, Mozart, Brahms, Chopin. Din 2012, ea este „master in residence” la Queen Elisabeth Music Chapel, unde predă tinerilor talentați din întreaga lume; în plus, ea a lansat și programul dedicat tinerilor muzicieni Partitura Project.

„Muzica de o calitate reală ne pune în contact cu adevărata sursă. În acel moment, stilul nu este atât de important. În orice caz, noi, pianiștii, avem un singur lucru cu care trebuie să lucrăm: partitura. Partitura este ustensila noastră, împreună cu corpul nostru și pianul, sau instrumentul la care cântăm. Prin intermediul partiturii trebuie să ajungem să cunoaștem lucrurile care sunt apropiate de sursă. Cred că primul lucru care trebuie făcut este să rămânem umili. Să nu căutăm să fim văzuți. Este important de făcut acest exercițiu, cu răbdare”, mărturisește pianista portugheză.

Un om născut pentru a fi muzician, Maria João Pires era descrisă în The Times drept unul dintre cei mai buni „cunoscători” ai lucrărilor lui Chopin și Mozart. În 1994 a lansat un album cu Piano Concerto no. 2 și 24 Préludes op. 28, înregistrate cu Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului André Prévin. (Grand Prix du Disque Frédéric Chopin, Warsaw, 1995). Doi ani mai târziu, lansa un nou album Chopin cu Nocturne (Record Academy Prize, Tokyo, 1996; Grand Prix du Disque, 1997), iar albumul ei cu sonatele complete de Mozart a luat în 1990 Grand Prix du Disque.

Întrebată ce vrea să exprime pe scenă în momentul în care cântă, pianista spune:  „Cu siguranță, sentimentele mele personale nu au ce căuta În aceasta situație. Le punem deja deoparte. Desigur, suntem mereu acolo, fizic, deoarece suntem cei care interpretăm. Deci dăm ceva din noi, asta e sigur. Însă nu este nevoie să exagerăm. Nu este un lucru care interesează. Eu nu sunt interesantă când cânt o lucrare. Nu mă preocup de mine însămi.

A doua chestiune: oare compozitorul a vrut să exprime sentimentele sale? Compozitorul avea sentimentele sale, epoca sa, stilul său, era influențat de diverse lucruri, etc. Este adevărat. Însă dincolo de asta, există o a treia realitate: compozitorul exprimă un mesaj universal care are  legătură cu natura umană. Sau trece prin natura umană. Este ceva foarte puternic din punct de vedere spiritual. Muzica adevărată include acest mesaj. Poate fi muzică populară, muzică clasică, nu contează genul. Când muzica este de calitate, este adevărată, ea exprimă ceva universal. Iar această expresie reprezintă un drum direct spre o altă sursă, pe care noi nu o cunoaștem, dar care, prin intermediul artei, devine mult mai familiară. Astfel ne obișnuim să intrăm în contact cu acea sursă. De aceea, este important să putem evolua ca ființe umane pentru a putea înțelege că noi nu suntem foarte importanți, compozitorul este foarte important, însă prin intermediul lui ne îndreptăm spre o a treia dimensiune.

„Tonul vocii Mariei Joao Pires aduce o pace incredibilă. Este o persoană care pare că a înţeles de ce se află aici, pe pământ, şi, mai ales, cum poate să facă bine celor din jur. Desigur, tot ceea ce este, tot ceea se simte se traduce cel mai bine în muzica sa, de aceea am ales 4 fragmente din cele două concerte pe care le-a interpretat la Ateneul Român, lucrări scrise Beethoven, Mozart şi Chopin. Sper ca telespectatorii îşi vor face acest cadou, de a o cunoaşte pe Maria João Pires, pentru că se vor îndrăgosti subit şi iremediabil de această pianistă cu un suflet atât de mare şi de transparent”, spune Claudia Spătărescu, realizatoarea TVR a interviului.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.