loader
Foto

Legenda vie a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre

Este unul dintre pionierii muzicii electronice și a devenit cunoscut pentru concertele în aer liber cu spectatori în număr record, cu efecte laser și artificii spectaculoase. Renumitul artist internaţional Jean – Michel Jarre a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu într-o ediție ”Garantat 100%.”

 

Cătălin Ştefănescu ne propunea în această ediție de colecție o discuţie amplă cu instrumentistul şi compozitorul francez Jean-Michel Jarre, despre creație, surse de inspirație și idei muzicale, dar și despre modele și influența pe care au avut- o oamenii pe care i-a întâlnit și lecțiile de viață pe care le-a îmbrățișat.

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil..”

Artistul francez vorbea despre rolul uriaș pe care mama l-a avut asupra sa, despre dragostea pentru artă pe care i-a insuflat-o: „Era o femeie extraordinară. Foarte amuzantă… Era și o eroină a Rezistenței franceze. De la ea am învățat să nu mă dau bătut și să fiu tolerant.”

(w882)

Mama l-a împins către artă, i-a facilitat întâlnirea cu Boris Vian (romancier, poet, dramaturg, traducător, scenarist, regizor de spectacole de cabaret, trompetist de jazz, com­pozitor şi cântăreţ de şansonete), poate unul dintre numele cele mai cunoscute ale Parisului cultural de după Al Doilea Razboi Mondial.

„Prin esența ei, o idee muzicală e cumva ceva așteptat, afirma Jean-Michel Jarre. Ea se poate naște din discuția noastră, din cum sună ploaia la fereastră, dintr-un fragment de film pe care l-ai văzut cu o săptămână în urmă. Toate aceste elemente aleatorii se reunesc la un moment dat pentru a pregăti un “cocktail” a la Boris Vian, pentru a oferi ceva ce ne incită, ca artiști, care ne inspiră să creăm ceva explorând o idee, nu alta.”

În accepțiunea compozitorului şi instrumentistului francez, creaţia este, într-un fel, o activitate egoistă: „Când compui muzică te gândești la tine însuți... Creezi pentru tine, că să-ți alini durerea, să uiți de probleme, să evadezi. Și dacă, făcând asta, ești și pe gustul publicului, perfect! Dar nu e ceva obligatoriu. Mulți artiști nu-și găsesc publicul. Face asta creația lor mai puțin reușită? Nu neapărat. Succesul poate da dependență, trebuie să ai grijă”, avertizează el la „Garantat 100%”. Această ediție s-a difuzat duminică, 15 septembrie, de la ora 23:00, la TVR 1.

 

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...