loader
Foto

Legenda vie a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre

Este unul dintre pionierii muzicii electronice și a devenit cunoscut pentru concertele în aer liber cu spectatori în număr record, cu efecte laser și artificii spectaculoase. Renumitul artist internaţional Jean – Michel Jarre a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu într-o ediție ”Garantat 100%.”

 

Cătălin Ştefănescu ne propunea în această ediție de colecție o discuţie amplă cu instrumentistul şi compozitorul francez Jean-Michel Jarre, despre creație, surse de inspirație și idei muzicale, dar și despre modele și influența pe care au avut- o oamenii pe care i-a întâlnit și lecțiile de viață pe care le-a îmbrățișat.

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil..”

Artistul francez vorbea despre rolul uriaș pe care mama l-a avut asupra sa, despre dragostea pentru artă pe care i-a insuflat-o: „Era o femeie extraordinară. Foarte amuzantă… Era și o eroină a Rezistenței franceze. De la ea am învățat să nu mă dau bătut și să fiu tolerant.”

(w882)

Mama l-a împins către artă, i-a facilitat întâlnirea cu Boris Vian (romancier, poet, dramaturg, traducător, scenarist, regizor de spectacole de cabaret, trompetist de jazz, com­pozitor şi cântăreţ de şansonete), poate unul dintre numele cele mai cunoscute ale Parisului cultural de după Al Doilea Razboi Mondial.

„Prin esența ei, o idee muzicală e cumva ceva așteptat, afirma Jean-Michel Jarre. Ea se poate naște din discuția noastră, din cum sună ploaia la fereastră, dintr-un fragment de film pe care l-ai văzut cu o săptămână în urmă. Toate aceste elemente aleatorii se reunesc la un moment dat pentru a pregăti un “cocktail” a la Boris Vian, pentru a oferi ceva ce ne incită, ca artiști, care ne inspiră să creăm ceva explorând o idee, nu alta.”

În accepțiunea compozitorului şi instrumentistului francez, creaţia este, într-un fel, o activitate egoistă: „Când compui muzică te gândești la tine însuți... Creezi pentru tine, că să-ți alini durerea, să uiți de probleme, să evadezi. Și dacă, făcând asta, ești și pe gustul publicului, perfect! Dar nu e ceva obligatoriu. Mulți artiști nu-și găsesc publicul. Face asta creația lor mai puțin reușită? Nu neapărat. Succesul poate da dependență, trebuie să ai grijă”, avertizează el la „Garantat 100%”. Această ediție s-a difuzat duminică, 15 septembrie, de la ora 23:00, la TVR 1.

 

Logo

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

TVR lansează campania de ajutorare „Împreună facem bine” (WhatsApp la numărul 0731.355.775) pentru a sprijini persoanele afectate de inundațiile ...