loader

„Izolaţi în România”, o tulburătoare „Poveste după poveste”

A cutreierat munţii în căutarea oamenilor uitaţi din România. După 10 ani s-a întors pe urmele poveştilor de atunci şi, la „Poveste după poveste”, realizatoarea seriei Izolaţi în România , Dite Dinesz, ne vorbeşte despre această experienţă. Duminică, 9 iulie, ora 19.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În România mai există încă 100.000 de case fără curent electric şi sute de persoane care  supravieţuiesc fără să aibă în preajmă un doctor, un magazin, o şcoală. Şi mai sunt copii care trăiesc singuri, la capăt de lume, şi care nu se mai duc la şcoala despre care statul român spune că este gratuită, pentru că părinţii nu îşi permit.

Reporterul  Dite Dinesz de la TVR Timişoara a început în anul 2006 să filmeze în cătunele izolate ale României. A cutreierat munţii în căutarea oamenilor uitaţi din România. După 10 ani s-a întors pe urmele poveştilor de atunci, iar seria Izolaţi în România difuzată de TVR 1 in fiecare luni, de la 22.30, ne-a arătat, în cele 11 episoade difuzate până acum, ce a găsit. Ultimul episod al seriei va putea fi vizionat luni, 10 iulie, de la 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

„Ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Cam 120 de oameni care nu s-au văzut niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi, ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat, în cătunele neştiute ale României, prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, spune Dite Dinesz, realizatoarea seriei.

(w882)

În ultima premieră a sezonului Poveste după poveste, duminică, 9 iulie, echipa emisiunii a invitat-o pe Dite Dinezs să vorbească despre seria Izolaţi în România şi despre cum s-a schimbat viaţa ei de când a cunoscut o altă lume, foarte diferită de a noastră. Amănunte aflăm duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR+.

Producători: Irina Luca  şi Ileana Gaiţă

(w882)

Televiziunea Română a produs mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi larg apreciate de telespectatori. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat. Ce s-a întâmplat cu protagoniştii? Care a fost deznodământul şi cum li s-a schimbat viaţa? Aflăm în cel de-al patrulea sezon Poveste după poveste, pe care jurnalista Irina Luca îl prezintă din 16 aprilie la TVR 1. Emisiunea Poveste după poveste este în fiecare duminică, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online pe TVR+, iar în reluare, de la ora 24.00.

Logo

 
În culisele colindului „Acesta-i Crăciunul!” – urare muzicală a vedetelor Televiziunii Române

„Acesta-i Crăciunul /În suflet e soare/Deși este iarnă în calendare!”... Vă sunt cunoscute versurile? Cu siguranţă aţi ascultat colindul ...

Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...