Jurnaliști, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre semnificaţia acestei sărbători în viaţa lor, dezvăluindu-ne o altă latură a personalităţii lor.
E vremea poveştilor. E vremea familiilor strânse în jurul mesei, a bucuriei, a înţelegerii şi păcii. E vremea în care lăsăm deoparte, chiar şi pentru câteva zile, grijile cotidiene, pentru a ne întoarce la noi înşine. La ce e cu adevărat important.
Televiziunea Română ia parte la toate evenimentele majore din viaţa neamului nostru. Iar această perioadă abundă în momente ce merită marcate! Hai mai bine despre... Crăciun să povestim, ar spune acum Creangă. „Zi-le de Sărbătoare” este şi titlul campaniei TVR în care jurnalişi, vedete, oameni de televiziune îşi dezvăluie o altă latură a personalităţii lor, una sensibilă, lăsându-ne să le cunoaştem o parte a sufletului care îi arată aşa cum sunt: oameni.
Iată ce ne povesteşte vedeta TVR Iuliana Marciuc, realizatoarea emisiunii „Destine ce-n filme” de la TVR 2:
Care sunt cele mai frumoase amintiri despre Crăciunul petrecut în familie?
Cel mai frumos Crăciun în familia mea a fost primul Crăciun cu David, pentru că David avea 2 luni și mi-l amintesc îmbrăcat cu cămășuță și cu o vestuță de catifea verde, cu Moș Crăciun brodat, o vestimentație primită de la nașa lui. Și mă uit cu mare dor la acele poze, care au fost făcute în primul Crăciun, la bucuria lui – care nu înțelegeam dacă este legată de prezența Moșului sau, pur și simplu, ne zâmbea la 2 luni. Știu că l-am pus și într-o cutie de cadouri și am făcut o fotografie cu el sub brad, în cutia de cadouri, pentru că era foarte mic și cutia era foarte mare... și ne-am amuzat extraordinar de tare și am simțit cu adevărat puterea Crăciunului și a cadoului celui mai important de Crăciun pe care îl primisem eu. Și anume, David.
La ce te gândești prima dată când auzi Crăciun? Cu ce asociezi această sărbătoare?
Asociez Crăciunul cu o masă în familie, cu o reuniune a familiei, fiecare de pe unde suntem – noi nu suntem o familie numeroasă, dar încercăm de fiecare dată să ne adunăm la masa de Crăciun; cu mirosul de brad, pentru că de foarte multe ori alegem să împodobim un brad natural, tocmai ca să miroasă în casă; și cu mirosul de cozonac, pe care bunica mea îl frământa şi îl făcea cu mac sau cu cacao și care reprezenta o tradiție pentru familia noastră. Acum, odată cu plecarea bunicii mele, nu mai miroase a cozonac...
De ce este Crăciunul special pentru tine?
Sărbătoarea Crăciunului înseamnă perioada când te gândești la cadouri și eu ofer cu mare drag cadouri celorlalți. Îmi place să ofer cadouri și îmi place să mă gândesc la cadouri, adică mă gândesc ce cadou se potrivește fiecăruia. Şi atunci, perioada Crăciunului se prelungește foarte mult. La mine începe cumva de la începutul lui decembrie, poate chiar de la sfârșitul lui noiembrie, când încep să-mi fac planuri și să mă uit prin magazine sau pe site-uri, cam ce s-ar potrivi unuia sau celuilalt.
Povestește-ne o faptă bună făcută de tine, demnă de spiritul Crăciunului.
Sigur că am făcut multe fapte bune, cu toții ne dorim să facem fapte bune. Important e să le facem nu numai în perioada Crăciunului. Dar, pentru perioada Crăciunului, îmi amintesc că am adunat colegii lui David de la școală – cred că era prin clasa a IV-a sau a III-a – şi le-am explicat că este bine să ducem cadouri și copiilor care nu au. Slavă Domnului că prin emisiunea pe care o fac, „Destine ca-n filme”, întâlnesc foarte mulți oameni speciali, cu destine speciale, dar, din păcate, şi copii care nu au. Şi am identificat o astfel de poveste și i-am rugat pe copii să facă pachete de cadouri. Şi, de la mâncare, până la jucării sau încălțăminte ori îmbrăcăminte, o clasă de 30 și ceva de copii a reușit să facă o surpriză foarte mare unei familii nevoiașe. A fost o amintire extraordinară, care ne-a impactat pe toți – cu siguranță, pe copiii aceia care au primit cadouri, dar și pe copiii noștri, care și-au dat seama cât de bucuroși și de fericiți sunt ei.