În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți în Europa au făcut averi uriașe, au stăpânit moșii, păduri și conace sau au ridicat din temelii palate, străzi, chiar și cartiere întregi în București.
Despina Shuller este descendenta familiei Gancevici, din Iași. Boierul Corneliu Gancevici a fost doctor în ştiinţe medicale, specialist în fiziologie şi bacteriologie. A condus Sanatoriul TBC Bârnova, transformat acum în Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași. Prieten cu Flemming, descoperitorul penicilinei, Corneliu Gancevici a fost preocupat nu doar de tratarea tuberculozei, ci și de cercetarea a ceea ce atunci părea un vis: antibioticele.
Boieri pământeni sau industriași au înfăptuit România modernă. O Românie care pe unii dintre ei, deși a încercat să ii transforme din boieri în tovarăși, comuniști cu sila, nu a reușit. Este destinul fascinant al românilor care se trag din marile familii boierești ale țării. Oameni care poartă nume ca Rosetti, Sturdza sau Cantacuzino au iubit atât de mult această țară, încât au vrut să-i lase moștenire lucruri mărețe. Republica Socialistă România nu i-a iubit însă, întotdeauna, și a încercat să scape de ei, sărăcindu-i, persecutându-i și alungându-i în toate cele patru zări. Atunci când n-au ajuns în gropi comune.
***
Realizator: Camelia Moise
Producător: Dana Ștefănescu
***
Foto și text: emisiunea Istorii de bun gust/TVR