Construită în vârful unui con vulcanic, la granița dintre Banat și Transilvania, Cetatea Devei adună de mai bine de 750 de ani nenumărate istorii. Fortificația are prima atestare documentară în anul 1269.
Se află la o altitudine de 378 de metri și însumează o evoluție arhitectonică întinsă pe mai bine de 700 de ani. Este una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania, cu rol strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița dintre Transilvania și Banat.
Locul unde a fost construită cetatea nu a fost ales deloc la întâmplare: ”Conul vulcanic pe care este așezată cetatea are o foarte bună vizibilitate, din punct de vedere strategic este ideală.” Ionuț Codrea, arheolog
Cetatea Deva a fost cetate, refugiu, închisoare, dar și reședință pentru nobili. Arhitectura sa în spirală este caracteristică cetăților de munte.
Pe baza descoperirilor arheologice, s-a stabilit că aici s-au aflat alte construcții, mult mai vechi, din neolitic, dar și din perioada dacilor. Peste rămășițele construcțiilor inițiale au fost ridicate alte și alte edificii. Astfel că istoria locului este foarte îndelungată și complexă.
Este important de menționat faptul că în 1444, Iancu de Hunedoara a primit în stăpânire Cetatea Devei cu toate bogăţiile sale. Iar în 1453, el a transformat-o în castel nobiliar.
Sunt fascinante miturile şi legendele care s-au țesut în jurul acestei cetăți, cu pitici și balauri, cu misterioase tuneluri subterane ce ar duce direct la Castelul Corvinilor.
Foto: capturi emisiune TVR // Info: gohunedoara
Aflați câteva dintre ele la ”Istorii ascunse” și urmăriți și alte episoade la fel de interesante, pe TVR INFO, duminică, de la ora 14:30.