Evenimentul, organizat în parteneriat cu AGERPRES, cu ocazia Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin - ediţia 2017, oferă spectatorilor care au achiziţionat bilete pentru concursul de la Cluj, posibilitatea de a vedea imagini excepționale cu marii gimnaşti ai României.
Publicul poate admira fotografii rare, cu primii noştri campioni şi competiţiile la care au participat şi cu legende ale zilelor noastre şi marile concursuri în care au performat: echipa de gimnastică a României la Campionatul Mondial din 1911; imagini de la Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale R.P. Române din 1962; imagini campionii Elena Leuştean; Berta Corobeanu - prima mare gimnastă a ţării după război; Sonia Iovan; Mihai Botez, Albin Morariu; Frederic Orendi; Ghe. Tohăneanu, I. Zamfir, A. Kadar - la Campionatele Naţionale din 1966; Anca Grigoraş; Mariana Bitang, Cristina Bontaş, Daniela Silivaş, Aurelia Dobre, Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu, Dan Potra şi mulţi alţi mari sportivi români concurând în diferite competiţii.
O secţiune specială este dedicată inegalabilei Nadia Comăneci - simbolul perfecţiunii pentru o lume întreagă – câteva fotografii fiind oferite chiar de multipla campioană.
Expoziţia cuprinde, de asemenea, o serie de fotografii artistice cu prize din gimnastică, dar şi imagini inedite cum sunt cele cu o Asociaţie Sătească de Gimnastică, cu „instalaţia” de Gimnastică, amplasată pe terenul din spatele unei şcoli de gimnastică din Braşov, în 1876 sau cu amenajări ale unor săli de gimnastică la începuturile acestui sport.
Imaginile expuse la Cluj-Napoca aparţin Arhivei Fotografice AGERPRES, Federaţiei Române de Gimnastică şi Arhivei TVR.
De asemenea, publicul prezent la eveniment şi care nu a putut ajunge în Bucureşti pentru a vizita EXPO TVR 60 – expoziţia organizată de TVR cu ocazia aniversării a şase decenii de la prima transmisie – este invitat într-o călătorie în istoria televiziunii publice, prin intermediul echipamentelor de televiziune: camere de filmare pe peliculă, camere analogice şi digitale produse începând cu anul 1952 şi până în 2000, magnetofoane Uher şi Nagra, elemente auxiliare audio – microfon, amplificator portabil, căşti, un studio virtual, în care vizitatorii pot experimenta cum se face o emisiune într-un studio de televiziune etc.
Despre transmisiunile TVR de la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin 19-23 aprilie
Pentru prima dată în istoria Europenelor de Gimnastică, TVR va difuza, în direct, atât concursul propriu-zis, cât şi antrenamentele oficiale şi calificările competiţiei.
În calitate de Official Broadcaster al evenimentului, TVR va transmite Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin 19-23 aprilie, în exclusivitate în România, pe posturile TVR 2 şi TVR HD. Pe TVR 1, compeţia va fi transmisă în regim de breaking news.
Timp de o săptămână, în fiecare zi, pe canalele TVR vor fi difuzate, în medie, câte şapte ore de emisie: transmisiuni de la antrenamente şi concurs, emisiuni speciale, dezbateri şi analize din studioul amenajat la etajul 3 al Sălii Polivalente din Cluj, interviuri etc.
În plus, TVR transmite în direct, chiar de la locul desfăşurării evenimentului începând cu 17 aprilie, ora 7.00, programul 1 Matinal, pe TVR 1, cu Dorin Chioţea şi Maria Linda, cu informaţii dedicate celui mai mare eveniment sportiv din România în 2017.
După matinal, ştafeta transmisiunilor va fi preluată, după prânz, de jurnalistul Costin Deşliu şi de multipla campioană Andreea Răducan, care vor fi gazdele studioului de la Cluj.
Programul continuă cu calificările – miercuri şi joi, pe TVR 2 şi TVR HD, de la 14.00, respectiv 13.30 - şi competiţia propriu-zisă, începând de vineri, 21 aprilie 2017.
La competiţia jubiliară de la Cluj, sunt înscrişi 274 de sportivi din 37 de ţări. 14 campioni europeni şi 5 campioni olimpici vor veni la Cluj
Despre AGERPRES
Fondată în 1889, AGERPRES este Agenţia Naţională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparţial şi de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii șşi instituţiile din țţară, dar șşi cea mai importantă sursă de șştiri despre România, în exterior. Din 1921, ageţia a avut o transmisie neîntreruptă de șştiri șşi informaţii. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de șştiri tematice, serviciile şi arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video şi multimedia, fluxul documentare, precum şi servicii de imprimare.