Ctitorie voievodală de la sfârșitul veacului al XVI-lea, lăcașul de cult se spune că a fost ridicat în urma făgăduinței făcute Sfântului Nicolae de domnitorul Mihai Viteazul într-un moment de cumpănă. Purtând amprenta vremurilor de demult, biserica și turnul clopotniță de la Mihai Vodă își deapănă în tăcere povestea de odinioară.
Pe strada Sapienței, la numărul 35, nu departe de cheiul Dâmboviței, în spatele unor blocuri construite în timpul regimului comunist, se înfățișează zveltă biserica Mihai Vodă.
Aflată inițial pe dealul Arsenalului, biserica Mihai Vodă a făcut parte dintr-un impunător complex medieval sub formă de cetate. Ansamblul eclezial nu a scăpat de politica de sistematizare a Bucureștiului de la începutul anilor 80. Anexele mănăstirii au fost dărâmate, iar biserica și turnul clopotniță au fost translate aproximativ trei sute de metri, pe locația actuală.
Cu o istorie fabuloasă, biserica Mihai Vodă, adăpostește între zidurile ei adevărate comori duhovnicești. Cu o înfățișare maiestoasă, icoana Maicii Domnului Odighitria sau Îndrumătoarea, și-a făcut simțită prezența prin harul său binefăcător.
În urma restaurării icoanei, a fost scos la iveală un înscris, în limba greacă, cu numele monahului Ioan de la mănăstirea Rusicon din Sfântul Munte Athos, datat 1666.
Se spune că Odighitria a fost pictată pentru voievodul Mihai ca semn de prețuire pentru ajutorul acordat monahilor din Muntele Athos, însă darul a ajuns la București la mult timp după moartea domnitorului.
Icoana Maicii Domnului de la biserica Mihai Vodă este pictată în manieră neogreacă și după cum îi spune și numele, Odighitria, poartă însemnele unei icoane povățuitoare. Mâna Maicii Domnului arată către Prunc, cel ce este Hristos - Calea, Adevărul și Viața.
Icoana a vegheat în taină biserica, dar cum lumina nu poate fi ținută sub obroc, minunile la icoana Maicii Domnului de la Mihai Vodă s-au vădit. Odighitria sau Îndrumătoarea aduce mare mângâiere creştinilor ce o cinstesc şi o iubesc pe Maica Domnului.
Neasemuit de frumoasă, icoana Maicii Domnului de la biserica Mihai Vodă, primește pe toți oamenii cu brațele deschise. Cei care își pleacă genunchii în fața sfântului odor, cu inima zdrobită și sufletul ațintit spre Cer, cei ce își pun în fața ei toate durerile lor, neîmplinirile, încercările nu rămân nerăsplătiți. Maica Milostivirii nu lasă pe nimeni neatins de harul său, pe fiecare după credința sa…
Un reportaj realizat de Paula Tăbârcă pentru ”Universul credinței”.
Emisiunea se difuzează duminica, de la ora 7:00, la TVR 1.