loader
Foto

Galerie foto

Ionela Tudose-Ivan – „Casa de protocol a oamenilor străzii” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.  

 

Al doilea reportaj al ediţiei o portretizează pe Ionela Tudose-Ivan. Într-o poveste reală, desprinsă parcă din film, tânăra jurnalistă mărturisește că dragostea pentru semeni a depășit limitele pe care credea că și le atinsese.

Nu a mai putut doar să transmită știri și să facă reportaje despre oamenii în suferință și a trecut la o implicare directă. Unde a ajuns? La descoperirea uneia dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și transformare ei  în „Casa de protocol a oamenilor străzii”.

(w882)

(w882)

Povestea Ionelei a început în urmă cu câțiva ani, în vremea când realiza materiale jurnalistice, iar suferința oamenilor pe care îi întâlnea a determinat-o să înființeze o asociație non-guvernamentală pentru a-i ajuta. S-a dăruit proiectelor care ajutau oamenii fără ajutor și fără acoperiș deasupra capului, care, nu de puține ori se îmbolnăveau și mureau de frig în iernile aspre. Cu durere în glas, Ionela mărturisea într-unul dintre primele interviuri: „Cel mai dureros eveniment a fost când un bătrân pe care l-am hrănit într-o noapte a murit înghețat a doua zi. Nu voi uita niciodată acel moment când m-am simțit complet neputincioasă și m-am întrebat dacă am fi putut face mai mult în acea noapte. Astfel, ideea de a crea un adăpost a apărut ca o necesitate, o urgență și o soluție de salvare a vieții pentru cei forțați să trăiască pe stradă”.

(w882)

(w882)

Așa s-a născut proiectul său de suflet: Casa Nicolae - o inițiativă caritabilă, ce oferă un adăpost pentru cei care nu au unde să locuiască sau care nu au familii care să-i poată ajuta. Construcția, însă, nu este una obișnuită, ci are o poveste parcă desprinsă și ea din filme. Aflată la 50 km de Botoșani, în Rădeni, a fost cândva una dintre casele protocolare a lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când a descoperit-o Ioana, casa se afla în paragină, însă, cu sprijinul prietenilor, dar și susținuți de Asociația „Salvează o Inimă” și a lui Vlad Plăcintă, acum Casa Nicolae este căminul a peste 90 de suflete, majoritatea cu probleme medicale grave, însă bine îngrijiți de Asociația H.A.P.P.Y și de Asociația „Salvează o Inimă”. Aici toți rezidenții primesc nu doar o casă și o masă caldă, ci și îngrijiri medicale. De la bătrâni neajutorați, la mame cu bebeluși care nu-și permit o locuință și un trai simplu, toți cei care locuiesc în Casa Nicolae sunt, de fapt, o mare familie, ajutându-se reciproc.

(w882)

(w882)

(w882)

Ionela Tudose-Ivan este propunerea Televiziunii Române pentru titlul de „Omul anului” de vineri, 4 octombrie. Am cunoscut-o de la ora 18.15, în episodul doi al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Casa de protocol a oamenilor străzii” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.

Emoţionanta ei poveste este discutată, în studio, de moderatorii Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Mădălina Marcu – inițiatoarea fundraising-ului în România, consilier de filantropie, omul care îi sfătuiește pe toți cei care au resurse de donat să facă bine cu înțelepciune – și Doru Todoruț – artist complex care ne-a fermecat cu muzica sa, un romantic incurabil, care se dedică şi cauzelor nobile, devenind de curând unul dintre ambasadorii HOSPICE – Casa Speranței.

(w882)

Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind alături de noi rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

(w882)

(w882)

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

 

Logo

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

După 35 de ani: Pre-textele Revoluției, Cântecele Libertății

Duminică, 22 decembrie, urmăriți la TVR Cultural, de la ora 23, o ediție specială Remix despre muzică și protest.