Ne luăm rămas bun de la una dintre personalităţile de marcă ale Televiziunii Române, Ioana Bogdan.
S-a nascut pe 26 aprilie 1943. În 1961 intră, ca bursieră, la Facultatea de Filozofie de la Universitatea din Bucureşti, iar în 1987 obţine Diploma de Licenţă la Facultatea de Ziaristică, cu media 10.
În 1966, trece cu brio concursul de angajare în Televiziunea Română şi este repartizată, de Tudor Vornicu, la redacţia Actualităţi, unde realiza ştiri culturale. Ioana Bogdan a făcut parte din „echipa de sub corcoduş” sau „redacţia de sub dud”, aşa cum se autointitulau, cu drag, toţi cei care au pus suflet, timp şi pasiune pentru a ridica Televiziunea Română, tânăra instituţie care începuse să emită din studiourile aflate pe strada Moliere.
În 1969 a trecut la divertisment, în echipa lui Tudor Vornicu, a realizat sute de emisiuni, magazine duminicale, spectacole, gale, recitaluri, festivaluri. A fost pe rând redactor-şef, producător delegat al canalului TVR 2, la relansarea căruia a contribuit şi mai apoi producător executiv la TVR Media, unde a editat momentele de excepţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române.
Cu aproape patru decenii de activitate, Ioana Bogdan a făcut istorie în divertismentul de televiziune. A fost realizator al celebrelor „Magazine”, alături de Tudor Vornicu, al emisiunilor „Punct-Contrapunct”, „Meridian”, „Muzică şi poezie” (1975) sau „Televiziunea, dragostea mea”, „Trupa DP2” etc.
„Tudor Vornicu avea obiceiul să premieze cu suma de 5 lei (scoşi din buzunarele proprii) pe acela dintre noi care venea cu o idee nouă şi bună. Când ne-am adunat pentru a pune pe picioare o nouă formulă de magazin duminical, cu destinaţie mai amplă, am câştigat 10 lei propunând numele noii emisiuni Album Duminical - titlu care a rezistat pe ecran timp de 16 ani (1973-1989)”, declara Ioana Bogdan.
Multe dintre programele dedicate nopţii dintre ani, „Revelioanele” TVR, în care, pentru câteva ore, publicul telespectator urmărea fascinat momente cu mari actori ai României - Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu, Ştefan Bănică etc., cu îndrăgiţii interpreţi de muzică uşoară şi populară, cu trupa de balet condusă de Cornel Patrichi - poartă semnătura Ioanei Bogdan.
„O personalitate deosebit de importantă a Televiziunii Române. Îi datorez enorm și am colaborat permanent cu domnia sa din 1975. Mulțumesc, Ioana pentru tot, o să-mi fie foarte dor de tine”, afirmă cu regret Nicu Alifantis, pe reţelele sociale.
Pentru contribuţia sa la programul de Revelion 1993, „Invitaţie la carnaval”, Ioana Bogdan a fost distinsă cu premiul pentru umor, acordat de Asociaţia Umoriştilor Români, iar în 1996 primeşte Premiul Naţional de Umor „Tudor Vornicu”.
Numele ei este legat de festivalul „Cerbul de Aur”, la care a lucrat încă din primii ani sau de primele ediţii ale „Eurovisionului”, când a fost aleasă în Grupul de experţi în Divertisment EBU.
Dumnezeu să o odihnească în pace!