loader
Foto

”Eu nu mă rog lui Dumnezeu. Când mă adresez lui Dumnezeu îi mulțumesc!”

Interpretează cu mult talent muzică populară ardelenească. Dar este și autor de culegeri  muzicale și mentor pentru generații de tineri preocupaţi de studierea folclorului românesc, este prof.univ.dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ICOANE.

 

La Oarda, în localitatea unde m-am născut, era un grup de tineri pe lângă căminul cultural, ...exista efectiv o viață culturală, și eu având oarecare aptitudini am fost cooptat în acest grup, eram un fel de mascotă să zic așa...aveam voce bună”, povestea Ioan Bocșa într-un interviu Confesiuni, Iulianei Marciuc. El consideră că decizia de a deveni artist nu i-a aparținut lui, ci publicului, care l-a determinat să facă această alegere : ”Am fost împins întâi de la spate de prieteni și apoi de către public; publicul m-a determinat să revin pe scenă...reacția publicului.”(Interviu cu Iuliana Marciuc la Confesiuni, arhiva TVR, 2011)

(w882)

Publicul a avut dreptate în privința lui Ioan Bocșa. Este un artist aparte și un protector al comorilor folclorice naționale.

Din informațiile Centrului de Cercetare în Etnomuzicologie (CCE) al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, am afla că ”Ioan Bocșa este prof.univ.dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Modulului de Muzică Vocală Tradiţională Românească și coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ICOANE. Se menționează, de asemenea, faptul că Ioan Bocșa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistrița, salvând din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea și publicarea unor cărți de specialitate.”

”Mi-aș dori să fim mai uniți, mi-aș dori...să avem sentimentul real al apartenenței și să căutăm motive să ne mândrim că suntem români, că suntem aici și că suntem diferiți de alții”. Cu aceste cuvinte încheia Ioan Bocșa interviul oferit Cristinei Șoloc la ”România veritabilă”, ediție pe care o puteți urmări online pe contul oficial de youtube al TVR.

(w882)

Din 2002 este Doctor în Muzică cu teza: Colinda de pe Valea Mureşului Mijlociu. Iar munca sa în domeniul cercetării ştiinţifice s-a concretizat prin editarea mai multor lucrări, dintre care amintim: 1484 Colinde cu text şi melodie (1999)- 2 volume; Colinde Româneşti (2003) - 2 volume (pentru acestea, în anul 2005 s-a acordat Premiul Ciprian Porumbescu pentru Muzicologie de către Academia Română); Muzică vocală tradiţională din Sălaj (2009) - 2 volume; Colinda în Transilvania - Catalog tipologic muzical (2011) autori Ileana Szenik, Ioan Bocşa - 2 volume; Muzică vocală tradiţională din Munţii Apuseni (2013), Muzică vocală tradițională din Munții Apuseni: Bazinul Arieșului și Văile Aiud, Geoagiu, Galda, autor Ioan Bocșa, Editura MediaMusica, 2013, Muzică vocală tradițională din Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, autori: Ioan Bocșa, Alina Stan, Editura MediaMusica, 2021, Colinda în zona Mureşului Mijlociu Studiu asupra unui grup tipologic muzical, Editura MediaMusica, Editura Curs, Cluj-Napoca, 2022.

Sursa info:/centruldeetnomuzicologie.anmgd.ro/

Foto: arhiva TVR

Logo

 
Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...