“Invitaţie la castel”, mai mult decât o comedie

TVR.RO | actualizat: Vineri, 05 Septembrie 2014
TVR 2 difuzează luni, 8 septembrie, de la ora 20.00, spectacolul „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh,  o producţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1991) în regia lui Cornel Todea.

Despre dramaturgia lui Jean Anouilh s-a vorbit mult, nu numai din cauza faptului că a fost catalogat ca fiind unul dintre cei mai importanţi creatori dramatici francezi ai modernului secol XX, dar şi pentru că aproape toate piesele sale, odată apărute, câştigau în unanimitate votul criticii şi al publicului. Acest lucru avea să se întâmple chiar dacă debutul său, la numai 22 de ani, a fost un eşec. Acest fapt nu l-a împiedicat să meargă mai departe, devenind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi contemporani. După debut, “marele succes” nu a întârziat prea mult să apară şi 5 ani mai târziu (răstimp în care îşi consolidase exerciţiul dramatic) iese la “rampă” cu remarcabila piesă “Le voyageur sans bagage” (Călătorul fără bagaje).

Făcând parte din categoria aşa-numitelor “Pièces brillantes”, poate unul dintre cele mai bune texte satirice semnate de Anouilh este piesa “L'Invitation au château” (Invitaţie la castel), montată în chiar anul apariţiei sale (1947). Chiar dacă acesta este anul în care autorul se mută definitiv în Elveţia, nu a însemnat că premiera spumoasei sale satire nu putea să aibă loc la Paris, la celebrul Theatre de l'Atelier, unde a rămas cap de afiş mai bine de un an şi unde, în 1953, avea să-şi facă debutul scenic (jucând chiar în acest spectacol) cea care va fi cotată mai târziu ca fiind celebritatea no. 1 a cinematografiei franceze, actriţa Brigitte Bardot.

Dincolo de autoclasificările pe care autorul şi le-a făcut operei sale dramatice, împărţind-o în opt “categorii” (de la Pièces roses, Pièces noires la Pièces secrètes şi Pièces farceuses), “Invitaţie la castel” nu a fost trecută pe lista textelor sale importante pentru că o considera ca fiind o satiră uşoară. Şi cu toate acestea textul a atras regizorii, criticii şi chiar pe celebrul compozitor Francis Poulenc care a semnat la premieră muzica de scenă.

“Jocul teatral” al lui Jean Anouilh, care a ales să trateze mereu aceleaşi teme în fapt, de la revolta împotriva bogăţiei excesive şi a privilegilor din naştere la condamnarea ipocriziei şi minciunii, de la nostalgia paradisului copilăriei la dragostea imposibilă, este un “joc” când tragic, când comic. Comicul său nu este unul facil, ci unul cu expresivităţi plastice, plin de vervă şi, de ce nu, molipsitor.

Probabil că acest lucru l-a determinat pe mult regretatul regizor Cornel Todea să aleagă în anul 1991 acest text pentru a-l pune în scenă în formulă teleastică. În viziunea sa regizorală, simpla acţiune a piesei devine un spectacol în care umorul rafinat, culoarea şi bucuria jocului rămân memorabile.

Alegând o distribuţie excepţională, în care actorul Ştefan Bănică Jr. reuşeşte să interpreteze în chip inegalabil două roluri în acelaşi timp, avându-i alături pe doi dintre marii actori ai scenei româneşti, Olga Tudorache şi George Constantin, regizorul Cornel Todea a reuşit în maniera sa aparte să descifreze “codul” aşa-numitelor piese negre “deghizate în roz” ale lui Anouilh, a căror intrigă ţesută în maniera teatrului Italian capătă un ritm complex şi alert. Actorii Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Emilia Popescu, Raluca Penu,Traian Stănescu şi Răzvan Ionescu întregesc acest regal á la Scapin, transformând Castelul lui Anouilh într-un… regal al Teatrului de Televiziune de care vă puteţi bucura luni, 8 septembrie 2014, ora 20 (cu reluare marţi, 9 septembrie, ora 11), urmărind  programul TVR 2.

(Elena Dinu)

TVR 2 difuzează luni, 8 septembrie, de la ora 20.00, spectacolul „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh,  o producţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1991) în regia lui Cornel Todea.