„Cehov este un artist incomparabil, da, da, absolut incomparabil... Un artist al vieţii... Cehov a creat forme noi de scris, complet noi, după părerea mea, în întreaga lume, cum nu am mai întâlnit nicăieri... Şi nici nu poţi să-l compari pe Cehov ca artist cu scriitorii ruşi anteriori – cu Turgheniev, Dostoievski sau cu mine. Cehov a impus o formă specifică, asemenea impresioniştilor”. (Lev Tolstoi)
La data premierei, criticul de teatru Alice Georgescu descria „Unchiul Vanea” al Teatrului Național din Craiova: „Întocmai ca într-un canon, o voce începe discursul pe când cea dinainte încă nu l-a încheiat, fiecare glas îngână, împreună cu altele și iremediabil singur, aceeași melodie. În spectacol, sentimentul lipsei de comunicare dintre eroi are ceva definitiv și covârșește cu atât mai mult cu cât există clipe în care s-ar părea că limitele propriei nefericiri pot fi depășite, iar sufletele pot să se contopească.”
Despre idealul uman al lui Cehov, tot Alice Georgescu citează o scrisoare către fratele scriitorului, Nikolai, din 1886: „Ei nu sunt flecari și nu ți se vâră în suflet cu destănuirile lor, când nu-i întreabă nimeni…Nu se depreciază ca să provoace compătimirea altora… Nu spun «Nimeni nu mă înțelege» sau «Mă irosesc pe fleacuri», pentru că asta înseamnă a căuta efecte ieftine, pentru că e banal, învechit și fals…” „Acești «ei» sînt”, continuă Alice Georgescu, „oameni adevărați, demni, pe care dramaturgul, cu oroarea sa funciară de gesturi și vorbe mari, îi numește, simplu, «oameni bine crescuți». Or, în «Unchiul Vanea», eroii nu fac altceva decât să se plângă, să se destăinuie, să se deprecieze necontenit, pe scurt, să flecărească.”
UNCHIUL VANEA
de A.P. Cehov
Preluare de la Teatrul Naţional din Craiova
Traducerea: Moni Ghelerter, Radu Teculescu
În distribuție: Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Diana Gheorghian, Nataşa Raab, Constantin Sassu,
Iosefina Stoia, Lucian Albanezul, Viorica Popescu Mihail.
Scenografia și costumele: Ştefania Cenan
Regia artistică: Mircea Cornişteanu
Echipa TVR:
Imaginea: Bogdan Cojar
Regia de montaj: Emilia Andreescu
Regia artistică TV: Constantin Dicu
***
Program de difuzare:
TVR Internațional: Vineri, 28 februarie, ora 22.30*
TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 29 februarie, ora 10.30*
TVR 3: Duminică, 1 martie, ora 20.00*
***
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.