TVR Cultural ne propune miercuri, 18 decembrie, de la ora 22:00, unul dintre cele mai apreciate spectacole de teatru: „DIMINEAȚA PIERDUTĂ”, o dramatizare pusă în scenă de regizoarea Cătălina Buzoianu, după romanul omonim al Gabrielei Adameşteanu.
Spectacol a fost preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra în anul 1990 şi poate fi urmărit și online, de la aceeași oră. Link: https://shorturl.at/E54zI
Spectacol straniu, croit magistral, aproape filmic, de către Cătălina Buzoianu, "Dimineața pierdută" a avut premiera pe scena Teatrului Bulandra în 1986. În plină Epocă de aur, într-un univers glacial paralizat de frică și de nesperanță, Cătălina Buzoianu demonstra și publicului, dar și cenzurii, că teatrul poate fi și subversiv, nu doar instrument de propagandă.
"Dimineața pierdută" este un film - eseu mai mult decât un spectacol de teatru, este un strigăt al unei lumi strivită de istorie, prinsă iremediabil între amintirile învăluite în fum și lipsa de speranță a unui viitor rău prevestitor. Timpul este el însuși un personaj neîntrupat, dar dureros de prezent. Timpul, ca personaj nevăzut dar simțit acut, este cel care transformă oamenii când în păpușari, când în păpuși, când în învingători, când în învinși.
"Dimineața pierdută" s-a jucat patru ani, din 1986 până în 1990, când Televiziunea română l-a preluat, reușind astfel să salveze de la uitare unul dintre cele mai mari spectacole ale teatrului romanesc contemporan.
Cu o distribuție ideală și în direcția de scenă a uneia dintre cele mai importante regizoare române, „Dimineața pierdută” este o cronica a două lumi în descompunere. Două lumi măcinate, prima de război și de o nouă reașezare socială și politică mondială, iar cealaltă autodistructivă, profund ideologizată.
Fiecare difuzare a acestui spectacol la televiziune trebuie privită ca un eveniment de neratat.
Magie, abur și vis - "Dimineață pierdută", după Gabriela Adameșteanu, regia Cătălina Buzoianu miercuri seara la TVR Cultural.
Acţiunea se petrece în anii 1970, într-o dimineaţă friguroasă de iarnă, când Vica - fostă croitoreasă de lux a doamnelor din anii începutului de secol XX, acum pensionară care îşi duce traiul modest aşa cum poate, alături de soţ - pleacă să viziteze o veche clientă, Ivona, pe care o ştia de când aceasta era copilă. Pe parcursul drumului către clientă, dar şi în timpul vizitei la aceasta, Vicăi îi revin în minte multe secvenţe din perioada în care ea însăşi era parte din acea familie, era iubită şi apreciată. Acest periplu prin amintiri transpune în piesă secvenţe din viaţa Vicăi, care parcurg peste 60 de ani.
Distribuție:
Tamara Buciuceanu Botez - Vica
Gina Patrichi - Ivona
Rodica Tapalagă - Sophie Ioaniu
Irina Petrescu - Margot
Tora Vasilescu - Vica (tânără)
Lucia Mara - Madam Cristide
Victor Rebengiuc -prof. Mironescu
Ion Besoiu -Nichi
Valentin Uritescu - Delcă
Răzvan Ionescu - Titi Ialomițeanu
Eugenia Balaure - Ana Marin
Mihai Constantin - Gelu
Ina Apostol - Ivona (copil)
Mădălina Negreț - Madam Ana
Echipa artistică: decor: Mihai Mădescu; costume: Lia Manțoc; director de imagine: Ovidiu Drugă; regia de montaj: Emilia Andreescu; redactor: Lucia Hossu Longin; regia Tv: Dan Necșulea