loader
Foto

Galerie foto

Gheorghe Turda:„Cânt și toată lumea cântă alături de mine”

Artistul poartă cu sine dorul profund, tăria și credința neclintită a sufletului românesc.

 

Născut din tradiția bogată a Maramureșului, Gheorghe Turda a dus cântecul popular dincolo de hotare, fiind considerat un adevărat ambasador al folclorului nostru.

Vă invităm să descoperiți povestea sa, în care ne destăinuie cum și-a început drumul și cum percepe moștenirea pe care o duce mai departe.

 

Care este piesa de folclor care vă definește cel mai bine și de ce?

"Doina Ardelenilor" și "După pui de moroșan" sunt cântecele în care mă regăsesc cel mai mult. Acestea nu sunt doar piese muzicale, ci adevărate declarații de dragoste pentru neamul nostru, pentru oamenii și locurile din care provin, au o adâncă încărcătură emoțională și simbolică pentru mine.

(w882) gheorghe t

Cum priviți evoluția muzicii folclorice în rândul tinerilor?

Sunt, sincer, sceptic. Observ că în prezent folclorul nu mai este cultivat în școli, nici din punct de vedere muzical, nici în sens larg, cultural. Tinerii au nevoie să fie expuși la aceste valori de mici, să înțeleagă rădăcinile noastre. Cred că rolul nostru, al interpreților de folclor, este să arătăm cât de valoroasă este această moștenire, dar este nevoie și de un sistem educațional care să ne sprijine.

Cum v-a influențat copilăria și mediul în care ați crescut relația cu muzica tradițională?

Una dintre amintirile cele mai dragi din copilărie a fost când, la doar 6 ani, am furat o vioară din cămara bunicilor. Îmi plăceau enorm trilurile de vioară pe care le auzeam de la ceterașul din sat, iar sunetul acela m-a fermecat încă de mic. Ulterior, povestea carierei mele a fost inspirată de titanii doinelor, Felician Fărcașu și Ion Cristoreanu.

(w882) gheorghe t

Considerați că putem încuraja tânăra generație să aprecieze folclorul?

Cred că este esențial să reintroducem educația muzicală obligatorie în școli, să le oferim tinerilor un cadru în care să descopere și să înțeleagă valorile culturii tradiționale. Învățând despre folclor și participând la activități artistice, ei pot dobândi respect și dragoste față de acestea.

Ce impact are stilul dumneavoastră personal în modul în care vă apropiați de folclor?

Atunci când sunt pe scenă, nu mă gândesc doar la interpretare – mă simt conectat cu publicul. Cânt și toată lumea cântă cu mine. De-a lungul carierei, am avut provocări pe scenă, când publicul își dorea să interpretez ceva spontan, să improvizez doar pentru ei. Întotdeauna am acceptat aceste provocări cu bucurie și am simțit că, astfel, legătura dintre mine și cei care mă ascultă devine și mai puternică.

 

Credit foto: Ana Maria Halalai, Arhiva emisiunii Întrecere cu joc şi voie bună, la TVR 2!, Arhiva emisiunii Tezaur Folcloric.

 

 

 

Logo

 
Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

Biografii necesare: Arhiva memoriei

Biografii necesare: Arhiva memoriei

publicat: Marţi, 19 Noiembrie 2024

Emilia Persu este pictor şi grafician, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Fundaţiei HAR din Bucureşti şi a Asociaţiei ...

Cariere de succes: Cătălina Bălan și pasiunea pentru politologie, publicistică și poezie (II)

Cătălina Bălan s-a născut în Republica Moldova și locuiește la București de peste douăzeci de ani. A urmat cursurile Facultății de Științe ...