loader
Foto

Galerie foto

Interviu cu Excelenţa Sa Andrew Noble, ambasadorul care a adoptat șapte urși şi ştie să facă sarmale și cozonaci

TVR INFO ne-a spus povestea legăturii speciale pe care Excelența Sa Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord o are cu România în în emisiunea „Brilliant”, sâmbătă şi duminică, 19 şi 20 august, de la ora 14.30, respectiv ora 14:00.

 

Andrew Noble a venit în România ca atașat de presă în urmă cu 40 de ani, fiind cel mai tânăr membru al echipei Ambasadei Britanice la București. 35 de ani mai târziu, în 2018, destinul îl readucea la București ca ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Despre acel moment, Excelenţa Sa Andrew Noble spune: „Am vrut și m-am străduit să revin în România ca ambasador. Am vrut sa revin, ca să experimentez România reală, modernă și liberă".

Povestea diplomatului englez care a fost implicat în procesul de aderarare a Romaniei în UE și NATO, dar şi care a adoptat șapte urși din Rezervația Zărnești şi a învăţat să facă sarmale și cozonaci, a fost la „Brilliant”, emisiunea realizată şi moderată de jurnalista TVR Loredana Negrilă. Interviul, filmat la Muzeul de Artă Veche Apuseană şi realizat cu sprijinul echipei de comunicare a British Embassy Bucharest, a fost difuzat în două părţi sâmbătă şi duminică, 19 respectiv, 20 august, de la ora 14.30, respectiv ora 14:00, la TVR INFO.

(w882)

Cu doar câteva luni înaintea încheierii misiunii sale diplomatice, Excelenţa Sa subliniază cu emoţie: „Am creat o legătură profundă aici. Încă nu sunt pregătit să părăsesc România!".

Andrew Noble a cunoscut ţara noastră în ultimul deceniu al epocii comuniste şi a experimentat o parte dintre restricțiile impuse atunci românilor. A fost martor al abuzurilor fostului regim şi și-a creat, încă de pe-atunci, o legătură profunda cu ţara căreia, ca ambasador, i-a sărbătorit Centenarul.

„Condițiile din perioada comunistă erau foarte grele pentru un diplomat NATO, iar oamenii nu găseau nimic de cumpărat”, îşi aminteşte acesta.

Deși era protejat de imunitatea diplomatică și folosea servicii de aprovizionare speciale, el a experimentat cozile şi lipsa alimentelor, dar şi îngrădirea libertății de exprimare. În interviul acordat jurnalistei Loredana Negrilă a povestit că în anii 80 a stat de vorbă cu puțini cetățeni români, iar autorităţile erau reticiente să ofere informaţii.

După lunga perioadă petrecută în ţara noastră, Ambasadorul Andrew Noble a ajuns să iubească cultura, arta, patrimoniul, istoria și peisajele României şi mărturiseşte că „România e considerată Noua Toscana în Marea Britanie”.

Mai mult, spune că Regele Charles al III-lea este un reprezentant al tuturor britanicilor care au venit în România şi îi va urma exemplul... va reveni des. Întrebat care sunt lucrurile pe care le va lua în bagaj la plecare, Excelenţa Sa a răspuns zâmbind: „Covoare și afinată!”.

S-a discutat despre rolul diasporei româneşti în relația specială între România și Marea Britanie, am aflat ce recomandă Regele Charles al III-lea pentru conservarea patrimoniului românesc sau ce urmează să facă cei 2000 de soldați britanici care vor veni anul acesta în România, în interviul realizat de Loredana Negrilă la TVR INFO, în emisiunea „Brilliant”, sâmbătă şi duminică, 19 si 20 august, de la ora 14.30, respectiv ora 14:00.

Logo

 
Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...